Sondajul de opinie realizat de INSCOP Research la comanda News.ro în iunie 2024 a măsurat opțiunile de vot ale românilor pentru turul I al alegerilor prezidențiale, pornind de la o listă care a inclus drept potențiali candidați pe liderii principalelor partide politice și pe Mircea Geoană (independent), respectiv o serie de scenarii pentru turul al II-lea al scrutinului.
Metodologie: Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda agenției de știri News.ro. Datele au fost culese în perioada 19 – 27 iunie 2024. Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului. Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului simplu, stratificat fiind de 1100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.
Remus Ștefureac – director INSCOP Research: ”Intenția de vot pentru alegerile prezidențiale surprinde o serie de modificări ale opțiunilor în condițiile în care, comparativ cu luna trecută, este măsurată în premieră în 2024 Elena Lasconi din partea USR, iar Dacian Cioloș nu a mai fost măsurat deoarece a anunțat că se retrage din viața politică activă. În aceste condiții, clasamentul suferă anumite modificări. Mircea Geoană rămâne lider în opțiunile de vot în turul 1, cu un procent mai mare decât în luna mai și conduce detașat în toate finalele de tur doi în care a fost măsurat. Secretarul-adjunct al NATO este urmat de premierul Marcel Ciolacu care își conservă procentul de aproximativ 18%, la aproape 9 puncte distanță de primul clasat. Pe locul 3 se situează Elena Lasconi cu 3,5 procente mai puțin decât Marcel Ciolacu. Lidera USR este urmată de Diana Șoșoacă, în ușoară creștere, Nicolae Ciucă în stagnare și George Simion în scădere. Noutatea măsurătorii de la finalul lunii iunie este Elena Lasconi care se înscrie pe un culoar mai bun comparativ cu fostul președinte USR, având și un potențial de creștere în condițiile unei notorietăți semnificativ mai reduse (60%), comparativ cu restul candidaților care ating în majoritatea lor notorietăți de 90% sau peste acest procent”.
Estimare participare alegeri prezidențiale
Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot și 10 ”sigur da” voi merge la vot, 6.2% dintre români au ales 1, 0.2% au ales 2, 0.5% au ales 3, 0.8% au ales 4, 5% au ales 5, 1.8% au ales 6, 3.2% au ales 7. 4.4% indică 8, 3.9% – 9 și 73.4% – 10. 0.6% reprezintă ponderea non-răspunsurilor.
Votanții PSD și ai PNL, persoanele cu vârsta peste 30 de ani, cele cu educație superioară și gulerele albe declară într-o proporție mai mare decât media că vor merge cu siguranță la vot.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Turul I
Raportat la cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (85.8% din total eșantion), 26.7% dintre alegători ar vota pentru Mircea Geoană – independent (comparativ cu 23.7% în mai 2024), 17.8% pentru Marcel Ciolacu – PSD (18.2% în mai), 14.3% pentru Elena Lasconi – USR (măsurată în premieră în 2024; comparativ, în mai, Cătălin Drulă înregistra 8.6% din opțiuni), iar 13.4% pentru Diana Șoșoacă – SOS Romania (12.5% în mai). Pentru Nicolae Ciucă – PNL ar opta 11.9% dintre alegători (11.5% în mai), pentru George Simion – AUR 11.2% (13.5% în mai), iar pentru Kelemen Hunor – UDMR 3.4% (5.5% în mai). 1.2% spun că ar vota alt candidat (0,8% în mai). Dacian Cioloș nu a mai fost măsurat în sondajul din luna iunie.
Intenția de vot la alegerile prezidențiale – Scenarii turul al II-lea
Mircea Geoană vs. Marcel Ciolacu
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Mircea Geoană, 63.7% dintre respondenți care au ales un candidat ar vota cu Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% cu liderul PSD.
Mircea Geoană vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul aI II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Mircea Geoană și Nicolae Ciucă, 63.7% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 36.3% pe liderul PNL.
Marcel Ciolacu vs. Nicolae Ciucă
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, 54.6% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe liderul PSD, iar 45.4% pe liderul PNL.
Mircea Geoană vs. Elena Lasconi
Într-o confruntare ipotetică în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale între Mircea Geoană și Elena Lasconi, 66.2% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe Secretarul General Adjunct al NATO, iar 33.8% pe lidera USR.
Marcel Ciolacu vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, 58% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe actualul premier, iar 42% pe lidera USR.
Nicolae Ciucă vs. Elena Lasconi
Dacă în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale ar ajunge Nicolae Ciucă și Elena Lasconi, 51.6% dintre cei care și-au exprimat preferința pentru un candidat l-ar vota pe liderul PNL, iar 48.4% pe lidera USR.