- Conform unui sondaj realizat de Asociația E.D.I.T, cel puțin 3 din 10 liceeni cu permis de conducere au luat decizii care i-au pus în pericol în trafic: 38% dintre liceenii chestionați au folosit telefonul mobil pentru a face poze sau materiale video în timp ce erau la volan.
- Sondajul a fost realizat în contextul programului „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, organizat de MOL România, în parteneriat cu Poliția Română și Asociația E.D.I.T.
În anul 2023, 1.545 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere și alte 3.535 au fost rănite. Totodată, mai mult de un sfert din accidentele grave au fost cauzate de șoferi cu mai puțin de un an de experiență. Asociația E.D.I.T. în parteneriat cu Poliția Română și MOL România organizează programul „Ora de educație rutieră la liceu, powered by MOL”, scopul acestui demers fiind promovarea unui comportament responsabil în trafic în rândul tinerilor care urmează să obțină permisul de conducere.
În acest context, Asociația E.D.I.T. a realizat un sondaj pentru a releva modul în care tinerii din clasele a XI-a și a XII-a se raportează la comportamentul rutier. Rezultatele chestionarului arată că, deși majoritatea respondenților își doresc să obțină permisul de conducere (doar 1,3% dintre cei chestionați au spus că nu își doresc să fie șoferi), nu toți tinerii pleacă la drum cu gândul că respectarea regulilor este esențială pentru siguranța lor.
„Călătoriile sunt o parte esențială din viața noastră și cu toții ne dorim să ajungem la destinație cu bine. Din păcate, bucuria călătoriilor poate fi umbrită de incidente grave, care pot fi prevenite prin educație. Prin parteneriatul cu Asociația E.D.I.T. și Poliția Română ne-am propus să fim mai aproape de liceeni, care sunt și cei mai tineri dintre șoferi. Așa cum arată și studiul, uneori, aceștia nu conștientizează pe deplin riscurile la care se expun și au nevoie de o pregătire potrivită. Credem că educația și înțelegerea riscurilor vor atrage un comportament adecvat în trafic, iar programul „Ora de educație rutieră la liceu” le facilitează tinerilor întâlniri semnificative cu specialiști în siguranță rutieră și le oferă instrumentele necesare pentru a deveni șoferii responsabili de mâine,” a declarat Gábor Mozga, CEO MOL România.
Datele mai arată că 15,5% dintre cei chestionați nu exclud să se urce la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, evaluând capacitatea de conducere pe care o au în funcție de cât alcool au consumat. Totodată, aproape 4 din 10 șoferi liceeni au folosit telefonul pentru a face fotografii sau filmări în timp ce conduceau sau au fost pasageri într-o mașină în care șoferul făcea asta. Când vine vorba despre folosirea telefonului pentru apeluri în timpul deplasării, 74% dintre adolescenți au recunoscut că ei sau șoferul mașinii în care se deplasau au făcut asta. Situația este cu atât mai surprinzătoare cu cât 95,9% dintre cei chestionați sunt conștienți că folosirea telefonului în timpul deplasării le poate pune viața în pericol.
„Cu siguranță că este mai dificil pentru tineri să conștientizeze pericolele la care se expun, iar prin workshop-urile de la Ora de educație rutieră la liceu noi ne propunem să le arătăm că regulile există pentru a-i proteja, nu pentru a le limita libertatea. Sondajul ne arată că inițiativele de educație rutieră sunt necesare în școli, astfel încât tinerii să poată avea acces direct la specialiști și instrumente care îi pot face mai conștienți de conduita potrivită în trafic. Doar astfel se vor putea bucura în siguranță de călătorii,” a declarat Liviu Zorilă, Președintele Asociației E.D.I.T.
3 din 10 respondenți cred și că limita legală de viteză este prea joasă, iar 7 din 10 adolescenți recunosc și că au călătorit cu viteză mai mare decât permite legea, fie că au fost pasageri sau șoferi. Deși se angajează în aceste comportamente de risc, 36% dintre cei chestionați sunt de părere că viteza este principala cauză a accidentelor, în vreme ce 27% consideră că cea mai mare problemă este generată de consumul de alcool.
„Poliția Română, prin Direcția Rutieră, are ca prioritate informarea tinerilor, pentru a preveni producerea accidentelor rutiere în rândul acestora. Prin proiectul „Ora de educație rutieră la liceu”, ne dorim, atât la nivel național, cât și la nivel local, să organizăm activități educativ-preventive, cu un număr mare de beneficiari, ce au drept scop îmbunătățirea nivelului de cunoaștere şi respectare a normelor rutiere, precum și conștientizarea pericolelor la care se expun cei care încalcă regulile de circulație. În acest context, se impune dezvoltarea parteneriatului cu societatea civilă şi mass-media, în vederea eficientizării transmiterii mesajului preventiv-educativ către grupurile – ţintă. Prin specialiști în siguranță rutieră, precum și prin materiale educative, intenționăm să contribuim la educația tinerei generații. Ne dorim ca tinerii – participanți la trafic să poată lua decizii conștiente și responsabile,” a declarat chestor de poliție Mădălina MOȘOIU, director al Direcției Rutiere – Poliția Română.
Programul „Ora de educație rutieră la liceu”, susținut de MOL România și realizat cu sprijinul Poliției Române, face parte din programul național „România în siguranță” dezvoltat de Asociația E.D.I.T. Pentru a-i ajuta pe tineri să înțeleagă mai bine pericolele la care se expun în trafic, dar și ce trebuie să facă pentru a fi în siguranță și cum trebuie să acționeze în cazul unei situații de urgență, 3.000 de elevi, din 15 licee din București și din țară participă până la data de 15 martie 2024 la workshop-urile programului, unde dobândesc cunoștințe despre siguranța rutieră, acordarea primului ajutor și conducerea defensivă. În paralel cu programul de educație rutieră, MOL România derulează și o amplă campanie media de informare și conștientizare a riscurilor asociate unui comportament nepotrivit în trafic cu mesajul “Tu conduci. Familia are prioritate!” Prin aceste acțiuni, MOL România își propune să aducă o contribuție la reducerea numărului de accidente fatale, în care sunt implicate familii, investind în programe educaționale și campanii de conștientizare a siguranței rutiere derulate prin intermediul mass-media și a stațiilor de servicii.
*Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 582 de elevi clasele a XI-a și a XII-a, în anul școlar 2023-2024.