Somfy România, lider în furnizarea de produse de motorizare şi control automatizat pentru tehnica de umbrire și acces în locuințe și clădiri comerciale, dar și un jucător cheie pentru segmentul smart home, investește în soluţii de umbrire solară dinamică care contribuie la eficienţa energeticǎ a clǎdirilor din segmentul rezidenţial şi comercial şi sustenabilitatea acestora pe termen lung.
Prin controlul gradului de luminǎ naturalǎ care pǎtrunde în clǎdire şi gestionarea aportului de energie solarǎ atunci când soluțiile sunt controlate în mod automat, acestea contribuie la reducerea costurilor de energie pentru răcire și încălzire cu până la 70% și cu până la 30% a costurilor de energie electricǎ pentru iluminatul artificial în contextul controlului centralizat al sistemelor de umbrire şi al iluminatului.
”Sustenabilitatea și modalitatea de gestionare a luminii naturale, cu impact asupra consumului de energie în clădiri, devine pentru noi o prioritate strategică. Mai ales în contextul în care, începând cu 2020, vom asista la implementarea noilor reglementări în domeniul performanței energetice, prin intrarea în vigoare a Directivei UE 844/2018, transpusă local în Legea nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor. Soluțiile de umbrire solară dinamică vor deveni o necesitate pentru atingerea criteriilor minime impuse de această directivă. Exigențele și provocările tot mai mari, ca urmare a noului cadru legislativ, vor avea un impact major pe piața construcțiilor, implicit pentru activitatea localǎ Somfy, dar, mai ales, vor aduce efecte benefice pentru ocupanții clădirilor și locuințelor”, a declarat Vlad Rovo, Country Manager Somfy România și Moldova.
Nivelul maxim de beneficii al unui sistem de umbrire solară poate fi obținut numai dacă sistemul este controlat automat. Prin instalarea echipamentelor de umbrire pe o fațadă cu un tip de sticlă corespunzător cerinţelor clădirii și ocupanților acesteia şi controlarea prin intermediul interfeţelor sau unitǎţilor de comandǎ centralizate, se pot reduce la minimum nevoile de răcire și încălzire, scade riscul de reflexie, se creează atmosfera dorită în spațiile interioare și se reduce nivelul de poluare luminoasă generat de clădirile comerciale.
Impactul sistemelor de umbrire motorizate asupra clădirilor
Costurile totale de exploatare ale unei clădiri pe termen lung pot fi mai mari comparativ cu cele de construcție. Prin urmare, e important ca dezvoltatorii și investitorii să aibǎ ȋn vedere soluții eficiente și integrate încă din faza de proiectare, care să permită un management optimizat al clădirilor.
Conform calculelor de rentabilitate realizate, datoritǎ economiei de energie obținute în urma implementǎrii sistemelor de umbrire dinamicǎ, perioada de recuperare a unei investiții în sisteme de umbrire solară automatizată variazǎ între 1 si 2 ani.
Pentru gestionarea gradului de luminǎ și îmbunătățirea performanței energetice a clădirilor, Somfy propune specialiştilor gamele de motoare cu tehnologie io-homecontrol® şi sistemele inteligente de control centralizat ale acestora, precum interfaţa Animeo pentru clǎdirile comerciale sau sistemul de casă inteligentă TaHoma DIN-Rail cu integrare ȋn tabloul electric pentru proiectele rezidenţiale. Pe plan local, sistemul de casă inteligentă TaHoma beneficiazǎ de certificarea “Green Homes” acordată de către Romania Green Building Council.
”Credem că tehnologia este o oportunitate incredibilă pentru industria construcțiilor. Soluțiile cu care venim pe piață demonstrează acest lucru. Gama de produse de automatizare Somfy este scalabilă și se poate adapta în funcție de dimensiunea clădirii, de nivelul de funcționalități necesar și de nevoile ocupanților.” completează Vlad Rovo.
La nivel global, Somfy are o abordare unitarǎ, prin alinierea strategiei comerciale şi a impactului produselor din portofoliu cu practicile interne de producţie şi conduitǎ de lucru care implicǎ produse realizate printr-un ciclu ecologic şi echipe cu o abordare responsabilă faţă de mediu.
Prin inițiativa “Act for green®”, compania intenționează să reducă impactul produselor proprii asupra mediului înconjurător pe toată durata de viață a acestora, estimând că 80% dintre produsele proprii comercializate vor avea proiectare ecologică până la finalul anului 2020.
Situația curentă a consumului energetic, conform studiilor independente:
• Clădirile din Europa folosesc aproximativ 40% din totalul energiei consumate
• Două treimi din consumul de energie din clădiri este folosit pentru încălzire și răcire.
• Clădirile produc 20% din emisiile globale de CO₂
• Circa o treime din costurile de energie electrică provin din utilizarea luminii artificiale.