Modernizarea rețelelor mobile din toată lumea și soluțiile tehnologice care fac posibil acest proces vor contribui la adoptarea la scară largă a Internetului tuturor Lucrurilor.
Noile soluții software Ericsson vor susține dezvoltarea unor dispozitive cu prețuri mai mici, vor extinde duratele de viață a bateriei, vor îmbunătăți acoperirea telecom în interiorul clădirilor și în zonele rurale și vor contribui la prioritizarea serviciilor susținute de rețele.
În ultimii 20 de ani s-a lucrat la dezvoltarea unei rețele mondiale de Internet al tuturor Lucrurilor (IoT), o rețea extinsă, sigură și fiabilă care ne ajută să conectăm lucrurile din jurul nostru și să comunicăm cu ele. Rețelele mobile acoperă deja 90% din populația lumii însă, în ciuda acestei cifre impresionate, există încă o serie de bariere pentru ca acest Internet of Things să fie adoptat la scară largă așa cum ne-am dori. Ericsson răspunde acestor provocări printr-o serie de soluții software noi și inovații de ecosistem care vor ajuta la accelerarea ritmului de adopției al IoT.
Alain Maloberti, Senior Vice President Orange Labs Networks, Orange, a spus: „Internetul tuturor Lucrurilor are extraordinar de mult potențial de creștere. Ne-am propus să lucrăm împreună cu alte companii IoT pentru a susține dezvoltarea unor soluții care să îmbunătățească viața și activitatea de zi cu zi a utilizatorilor finali, dar și a companiilor. Suntem încântați să vedem că Ericsson colaborează îndeaproape cu cei mai importanți jucători din domeniu pentru a găsi rezolvări pentru problemele legate de costuri, acoperire sau durată a bateriei, probleme care, de atâta timp, împiedică dezvoltarea IoT la adevăratul său potențial.”
Park Jin-hyo, Senior Vice President and Head of Network R&D Center, SK Telecom, a declarat la rândul său: „Ambiția noastră este să accelerăm ritmul de dezvoltare al rețelelor mobile. De aceea, lucrăm deja proactiv la dezvoltarea tehnologiei 5G, o evoluție a tehnologiei LTE disponibile deja astăzi. Conectivitate stă la baza tuturor acțiunilor noastre, iar inovațiile propuse de Ericsson vor îmbunătăți și rețelele, și dispozitivele IoT, contribuind astfel la valorificarea mai rapidă a oportunităților de acest gen din Coreea.”
În prezent, există deja peste 230 milioane de abonamente mobile M2M pentru dispozitive IoT, însă adopția lor și mai extinsă a fost limitată de costul ridicat al acestor dispozitive, durata limitată de viață a bateriei și problemele acoperirii mobile bune în interiorul clădirilor sau în zonele rurale.
Matt Hatton, fondator și CEO Machina Research, a explicat: „Pentru ca IoT să se dezvolte cu adevărat, este nevoie crucială de standardizare și interoperabilitate. Lucrând alături de nume cheie precum Intel și alți jucători importanți din zona IoT precum Altair, Sequans și Telit, Ericsson garantează că nu se vor rata oportunități de eficientizare a industriei și că atât dispozitivele, cât și ecosistemul de rețea se vor dezvolta în paralel.”
Noul program software Ericsson IoT Networks Software 16B permite:
Reducerea costurilor dispozitivelor IoT – Noul software suportă tehnologie LTE Category 0 cu operare half-duplex în FDD, limitând funcționalitatea și capabilitățile rețelei la cele cerute specific de aplicațiile IoT, precum senzori cu aplicabilitate largă sau implementări de tip smart meter. Complexitatea redusă conduce la scăderea cu până la 60% a costurilor dispozitivelor.
Durată mai lungă a bateriei – O durată de viață a bateriei de 10 ani reprezintă unul dintre obiectivele tehnologiei 5G, iar Ericsson introduce două upgrade-uri de software pentru eficiență energetică ce vor permite atingerea acestui obiectiv pe toate dispozitivele IoT din prezent. Device Power-Saving Mode pentru LTE și GSM reprezintă o capabilitate nouă de conservare a energiei ce introduce o stare de „somn adânc”, în timp ce Extended Discontinuous Reception (DRX) pentru GSM extinde ciclurile de somn în modul inactiv.
Acoperire mai bună pentru interior – Software-ul de extindere a acoperirii GSM asigură îmbunătățirea acesteia, făcând posibilă utilizarea aplicațiilor IoT în locații izolate sau în interiorul clădirilor, chiar și sub pământ.
Ken Stewart, Chief Wireless Technologist and Fellow, Intel Corporation, a spus: „Conectivitatea este vitală pentru adoptarea la scară largă a noilor aplicații IoT pentru orașe și industrii inteligente. Prin eforturile sale de cercetare și dezvoltare de noi tehnologii, dar și prin colaborarea strânsă cu alte companii din industrie, Intel contribuie activ la creionarea unui plan de dezvoltarea mai rapidă a Internetului tuturor Lucrurilor. Ne bucurăm să fim parteneri cu Ericsson și, împreună, să acționăm în direcția adoptării unor soluții standardizate ce vor putea fi folosite imediat de operatorii telecom.”
Noul software Ericsson permite și prioritizarea serviciilor susținute de o rețea telecom, optimizând astfel utilizarea resurselor de rețea și oferind o soluție pentru diversitatea de modalități de utilizare a IoT. Pe măsură ce tot mai multe dispozitive IoT se vor conecta la rețea, este important ca acestea și serviciile pe care le oferă să aibă acces cu prioritate la rețea, în special în perioadele de trafic intens.
IoT QoS Admission Control pentru GSM face exact acest lucru: prioritizează dispozitivele ce încearcă să acceseze rețeaua, acordând, spre exemplu, prioritate unui echipament medical în fața unui contor electric. În plus, el poate chiar decupla temporar dispozitive ce nu sunt critice pentru a preveni apariția unor limitări de capacitate. Această funcționalitate este deja susținută de tehnologia LTE.
Arun Bansal, Senior Vice President și Head of Business Unit Radio, Ericsson, a explicat: „Accelerăm dezvoltarea IoT pe rețelele existente LTE și GSM pentru a ne asigura că există o bază globală solidă pentru o gamă largă de noi aplicații, de la orașe inteligente la ferme conectate. Cu ajutorul partenerilor noștri, operatori importanți precum SK Telecom și Orange, dar și jucători din industrie precum Intel, co-creăm o rețea IoT end-to-end și soluții pentru dispozitive care să valorifice corect puterea sistemelor și serviciilor standardizate, fiabile și scalabile la nivel internațional. Aceste inovații deschid cu adevărat drumul operatorilor către 5G.”
Gartner estimează că IoT va aduce un plus în valoare de $1,9 miliarde de miliarde în toate sectoarele economice până în 2020. Ericsson este decis să joace un rol important în toate etapele transformării IoT, de la implementările inițiale până la procese, platforme și cloud pentru companii și conectivitate radio.