Pe fondul încălzirii globale și a fenomenelor naturale tot mai devastatoare, conceptul de sustenabilitate a devenit o necesitate urgentă. Impactul schimbărilor climatice și al acțiunilor umane asupra mediului înconjurător a atins cote alarmante, iar adoptarea măsurilor sustenabile devine esențială pentru a inversa tendința și a proteja planeta noastră. Sustenabilitatea implică nu doar prevenirea impactului negativ asupra mediului, ci și adaptarea la schimbările climatice deja în curs. Sustenabilitatea în construcții și amenajări este esențială pentru a minimiza impactul negativ asupra mediului și pentru a promova utilizarea resurselor într-un mod responsabil. Iată câteva modalități prin care putem fi sustenabili în acest domeniu
Folosește izolații naturale
Image by chandlervid85 on Freepik
Descoperă modul în care izolațiile termice naturale din fibre de lemn sau cânepă combinată cu iută reprezintă un pas major către sustenabilitate și reducerea amprentei de carbon.Cu astfel de izolații naturale provenite din surse vegetale, care absorb în ciclul de viață bioxidul de carbon și degajă oxigen, diminuarea emisiilor de gaze cu efect de seră în atmosferă are loc atât în procesul de fabricație, cât și în perioada utilizării lor ca materiale de construcții.
Construiește responsabil față de mediul înconjurător
Aceste materiale naturale nu doar că asigură un confort termic sporit în locuințe, dar contribuie și la protejarea mediului înconjurător. Fibrele de lemn provin din așchii de brad și molid rezultate din prelucrarea lemnului moale. Cânepa provine din culturi ecologice, iar iuta este la al doilea ciclu de viață: valorificarea superioară, prin reciclarea ambalajelor alimentare standardizate. Așadar, când vorbim despre aceste izolatii naturale, vorbim în mod implicit despre responsabilitatea pentru protecția mediului înconjurător, valorificarea superioară a resurselor regenerabile și a deșeurilor și protecția climatică.
Alege corect termoizolația
În lumina actualelor norme metodologice privind performanța energetică a clădirilor, a devenit obligatoriu ca orice clădire nouă sau care se renovează să atingă parametrii NZEB (clădire cu consum de energie aproape egal cu zero). Pornind de la această realitate, cea mai mare provocare în amenajarea mansardei locuibile o reprezintă alegerea corectă a materialului izolației termice.
De remarcat este că în mansardă nu montăm doar o izolație termică, ci construim structuri de pereți în raport cu mediul exterior, prin care pierderile de căldură să fie diminuate și să avem o bună izolare fonică. În același timp însă trebuie atins dezideratul unui microclimat confortabil, fără emanații de compuși organici volatili, în care să fie cald iarna și răcoare vara.
Iată de ce izolarea termică folosind izolații din fibre de lemn, sau din fibre de cânepă combinată cu iută, reprezintă o alternativă sustenabilă la materialele tradiționale de construcție, cum ar fi polistirenul sau vata minerală.
Alege materialele naturale și ecologice pentru finisaje
Amenajarea mansardei ne provoacă vizual prin finisaje și decorațiuni.
Odată ce am ales izolatiile naturale pentru zona ascunsă, invizibilă a mansardei, rămânem în același trend de materiale eco-friendly și pentru finisaje.
Tencuielile pe bază de var sau de argilă, vor menține permanent o stare de prospețime a locuinței. Deoarece prin ele pereții respiră, la fel ca și prin izolațiile naturale. Apoi finalizăm cu o vopsea naturală de var, alcalină, și ecologică. O putem nuanța cu pigmenți naturali, pentru nuanțe pastel potrivite fiecăruia dintre noi.
Asigură protecția la zgomotele de impact
Un ultim detaliu, la fel de valoros pentru starea de confort a casei: izolatia sub pardoseală, fie din cânepă (Thermo-Hanf Step), fie din fibre de lemn (Hapy Step), va atenua zgomotele de impact ce pot tulbura liniștea încăperilor de sub mansardă.
Pentru amenajări de calitate, confort și sănătate,având o atenție sporită și spre sustenabilitate, SIMAD 2016, va sta la dispoziție, cu soluții sustenabile privind materialele de construcție.