Febra musculară provocată de mișcarea intensă, mai ales dacă organismul nu este obișnuit cu exercițiile fizice regulate, poate să ne dea întreaga zi peste cap, din cauza disconfortului pe care îl creează.
Durerea și rigiditatea, simptomele principale ale febrei musculare, ne îngreunează mobilitatea și ne reduce capacitatea de efectuare a altor activități cotidiene. Statul la birou, urcatul scărilor, coborâtul din mașină sau mersul la cumpărături pot deveni adevărate provocări în primele două, trei zile după efectuarea exercițiilor fizice intense, fără o încălzire corespunzătoare.
Sursa foto
Totodată, împreună cu apariția inflamației de la nivel muscular poate debuta și o sensibilitate a mușchilor la palpare sau la mișcare, senzație asociată și cu o flexibilitate redusă. În aceste cazuri, persoanelor sportive sau foarte active li se recomandă o perioadă de reducere a activităților cotidiene și de efectuare exercițiilor fizice intense pentru grupele de mușchi inflamate.
Însă, deși disconfortul cauzat de febra musculară scade productivitatea, mulți am spune că repausul fizic ajută la recuperare, de fapt, statul pe canapea întreaga zi, fără niciun fel de mișcare, poate să agraveze aceste simptome, în loc să le amelioreze.
Cum putem preveni febra musculară după activitățile sportive
Primul lucru de care un sportiv trebuie să țină cont este încălzirea anterioară începerii antrenamentelor. Totodată, hidratarea optimă și aportul de electroliți administrat zilnic pot ajuta în acest sens. Consumul de alimente bogate în colagen, precum carnea de pui, vită, a fructelor de mare, a laptelui și a ouălor, dar și a alimentelor bogate în calciu și magneziu ajută la menținerea sănătății oaselor, articulațiilor și a sistemului muscular, diminuând disconfortul provocat de febra musculară.
După antrenamente, este recomandată folosirea unor comprese fierbinți pe zonele lucrate intens sau înmuierea picioarelor în apă rece, dacă se lucrează intens membrele inferioare. Apa rece ajută la stimularea circulației sangvine, drept urmare, previne posibila inflamare și umflare a picioarelor.
Masajul este întotdeauna binevenit după efectuarea unor exerciții. Ajută la relaxarea mușchilor și la combaterea contracturilor ulterioare. Masarea se poate face inclusiv acasă, iar pe zonele suprasolicitate se poate folosi și un gel de încălzire.
Cu Naturalis ArtroSuport – te miști în voie, oricât ai nevoie!
Naturalis ArtroSuport sub formă de gel emulsionat a fost conceput pentru a ameliora durerea și rigiditatea musculară locală, putând fi folosit începând cu vârsta de 12 ani. Datorită substanțelor active din compoziție, destinde musculatura încordată și contractată și calmează durerea acută de origine reumatică, prin producerea unui efect intens de încălzire la nivelul zonei afectate.
Salicilatul de metil din uleiul de Gaultheria procumbens intensifică circulația sanguină din capilare, asigurând o senzație plăcută și intensă de căldură, pe care camforul o accentuează și o menține. Mai mult, efectul analgezic al produsului este susținut de prezența extractelor de gheara diavolului și arnica, extracte vegetale cu efect dovedit clinic în tratamentul afecțiunilor reumatice.
Produsul se aplică de două, trei ori pe zi, pe zone dureroasă, sau ori de câte ori este nevoie. Se poate folosi începând cu vârsta de 12 ani, iar doza administrată la fiecare aplicare variază în funcție de suprafața afectată (aproximativ 2 – 4 g de gel), nu de vârstă, sex sau activitate fizică. Produsele ArtroSuport se pot achiziționa din farmaciile Catena și online de pe Springfarma.com