· Aproximativ 45% dintre companiile care acordă tichete cadou angajatelor lor în perioada 1- 8 martie își desfășoară activitatea în sectorul industrial, servicii și distribuție
· Majoritatea angajatelor care primesc tichete cadou intenționează să le utilizeze pentru a cumpăra cosmetice (40%), haine (18%) și bijuterii (7%)
· Companiile care oferă tichete cadou beneficiază de deductibilitatea contravalorii în limita plafonului de 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului
Compania Sodexo, jucător de top pe piaţa românească a tichetelor, a identificat, în urma unei analize derulate în rândul companiilor care oferă beneficii extrasalariale pentru angajați, principalele tendinţe în utilizarea și acordarea tichetelor cadou cu ocazia zilei de 8 martie. Cercetarea a fost realizată pe un eșantion de aproximativ 1.000 de companii, în intervalul 1 februarie 2014 – 15 februarie 2015.
Grafic 1
Peste 45% dintre companiile care au acordat în 2014 tichete cadou angajatelor lor cu ocazia zilei de 8 martie activează în sectorul industrial, servicii și distribuție. În top trei industrii s-au situat angajatorii din distribuție (20%), industria chimică și metalurgică (15%) și industria producătoare de bunuri de consum (10%) – Grafic 1. Majoritatea companiilor (52%) care au acordat acest beneficiu extrasalarial angajatelor lor au între 1 și 19 angajați. Peste 27% din totalul companiile angajatoare sunt din București și județul Ilfov.
Volumele de tichete cadou oferite angajatelor în intervalul 1- 8 martie în 2014 au crescut cu aproape 50% comparativ cu cele înregistrate cu un an în urmă. „Observăm o tendință de creștere de la an la an a numărului de companii care oferă tichete cadou angajatelor lor în preajma zilei de 8 Martie”, declară Jean Istasse, CEO Sodexo România. „Avem deja toate premisele să putem estima o creștere a numărului de companii care vor acorda și anul acesta tichete Cadou Pass angajatelor lor în perioada 1 – 8 martie.”
Companiile care oferă tichete Cadou Pass beneficiază de deductibilitatea contravalorii în limita plafonului de 2% din valoarea cheltuielilor cu salariile personalului. Tichetele Cadou Pass beneficiază de facilități fiscale foarte importante, fiind scutite de taxele salariale, atât din perspectiva angajatorului, cât și a angajatului, în limitele prevăzute de legislația în vigoare. Angajații care primesc tichete Cadou Pass beneficiază de o rețea de retail de peste 60.000 de unități de unde pot achiziționa cadoul pe care și-l doresc.
Grafic 2
Mai mult de 40% dintre angajatele care vor primi tichete Cadou Pass Sodexo cu ocazia zilei de 8 Martie intenționează să le utilizeze pentru a cumpăra cosmetice, în timp ce 18% își doresc să cumpere obiecte vestimentare și 7% optează pentru bijuterii – Grafic 2.
Valoarea medie a tichetelor cadou acordate este de 150 de lei per eveniment
Tichetele cadou oferite de companii angajaților lor în limita plafonului stabilit prin lege nu sunt supuse plății contribuțiilor sociale individuale (C.A.S., contribuții, concedii și indemnizații, contribuția la Fondul de garantare pentru plata creanțelor salariale, fondul de sănătate, fondul de șomaj, fondul de asigurare accidente). Tichetele cadou sunt supuse impozitului pe venit, în cotă de doar 16%, plătit de angajat.
În prezent, plafonul prevăzut prin lege stabilește valoarea maximă a tichetelor cadou oferite de companii la 150 de lei per eveniment. Cele mai multe companii care își recompensează angajații cu tichete cadou oferă valoarea maximă deductibilă.