90% dintre combinatele chimice din România și-au încetat activitatea în ultimii ani, după ce au fost obligate de cererea tot mai scăzută a pieții să reducă prețurile, în condițiile în care costurile de producție au rămas aceleași. Iar acest lucru a făcut ca presiunea de a controla costurile şi a creşte eficienţa să fie din ce în ce mai mare în industria chimică și petrochimică. În plus, am asistat la o serie de fuziuni, achiziții, închideri sau relocări de fabrici, precum și la noi reglementări naționale sau internaționale menite a crește siguranța activităților derulate în această industrie și de a proteja mediul înconjurător.
Așa se face că laboratoarele de analize au devenit o componentă esenţială a activităţii derulate de companiile producătoare sau distribuitoare de produse chimice și petrochimice. Acestea au menirea de a certifica, pe de o parte, faptul că procesul de fabricaţie funcţionează eficient şi, pe de altă parte, că produsele îndeplinesc specificaţiile definite şi cerinţele de siguranţă. Cu Socrate+ ERP, buletinele de analiză pot fi realizate și emise direct din sistem. De asemenea, pot fi gestionate şi tipărite direct din aplicaţie o serie de documente specifice pentru companiile care operează platforme de depozitare produse petroliere sau chimice, cum ar fi planul de operaţii, raportul de încercare, documente de pompare etc.
În același timp, instalarea, demontarea sau inspectarea schelelor, a depozitelor, a rețelelor de distribuție, expansiunea vanelor, curăţarea şi repararea schimbătoarelor de căldură, sunt toate activităţi extrem de importante, care necesită întreruperea fluxului de lucru. Iar cum oprirea activității este extrem de costisitoare pentru orice companie din industria petrochimică, indiferent că vorbim despre producători sau distribuitori, toate aceste revizii sau reparații trebuie foarte bine programate, astfel încât nicio întrerupere să nu dureze mai mult decât este absolut necesar. Cu modulul de „Producție” furnizat de Socrate+, companiile din domeniu pot gestiona eficient activitățile de revizii sau reparații, de la necesarul de materii prime şi materiale până la calculaţia costurilor pentru produsele finite, incluzând atât costurile consumurilor specifice, cât şi costurile cu manopera.
Socrate+ ERP oferă și un modul „Proiecte”, ce asigură managementul integrat al proiectelor societăţii, atât din cadrul activităţii curente, cât şi al proiectelor interne oricărei companii (proiecte de dezvoltare, proiecte de implementare, proiecte de investiţii etc.). Această funcţionalitate permite planificarea, finanţarea şi controlul executării proiectelor, precum şi urmărirea profitabilităţii pe fiecare proiect în parte. În acest sens, modulul pune la dispoziţia utilizatorilor toate funcţiile necesare pentru un management informatizat şi integrat cu celelalte departamente ale societăţii (aprovizionare, desfacere, gestiune, contabilitate): resurse umane, resurse materiale, utilaje, antecalculaţii, lansări şi raportări în execuţie, etc. Calculaţia costului pe fiecare proiect se realizează în timp real, utilizatorul putând vizualiza în orice moment necesarele de materiale, resurse umane, utilaje şi maşini.
Unul dintre cele mai mari terminale petroliere din sud-estul Europei, Oil Terminal Constanţa, îşi bazează de peste 11 ani creşterea economică pe sistemul integrat de gestiune a afacerii furnizat de BITSoftware, Socrate+ ERP. „Cu Socrate+ am reuşit, în cei peste 11 ani de utilizare, să ne susţinem creşterea şi să ne eficientizăm activitatea. Acum ştim în timp real care este necesarul de aprovizionare, ceea ce face ca încărcarea pe partea de stocuri să fie cât mai mică. În plus, buletinele de analiză şi conformitate a produselor pe care le stocăm sunt generate acum din Socrate, unde avem definite laboratoarele de analiză, procedurile, articolele, parametrii de calitate. Pentru noi, faptul că putem realiza aceste buletine de analiză într-un timp mult mai scurt înseamnă satisfacerea cerinţelor clienţilor într-o măsură mult mai mare”, a precizat Marioara Crăciun, şeful Departamentului IT al Oil Terminal.