* Autorităţile ar trebui să găsească soluţii viabile împreună cu comunitatea locală, susţin organizaţiile neguvernamentale
Societatea civilă protestează împotriva reacţiei autorităţilor de a-i descuraja pe locuitorii comunei sucevene Marginea care au avut iniţiativa de a construi un pod de lemn pe DN 17A la începutul lunii februarie. Administraţia Naţională Apele Române Direcţia Apelor Siret a depus plângere penală împotriva cetăţenilor din Marginea, care şi-au luat soarta în propriile mâini şi au găsit singuri o soluţie, după ce vechiul pod s-a surpat în urma inundaţiilor din iulie 2008.
“Faptul că Administraţia Naţională Apele Române Direcţia Apelor Siret a depus plângere penală împotriva cetăţenilor din Marginea nu rezolvă problema. De aceea, împreună cu alte organizaţii neguvernamentale, cerem găsirea unei soluţii pe cale amiabilă, pentru rezolvarea situaţiei în interesul întregii comunităţi vizate”, spune Roxana Florescu, reprezenta Fundaţiei PACT, iniţiatoarea protestului, care prin programele sale încurajează dezvoltarea iniţiativei comunităţilor locale.
“Este regretabil faptul că prin iniţiativa lor, de altfel forţată de împrejurări, cetăţenii din Marginea nu au respectat regimul construcţiilor din România. Societatea civilă nu încurajează încălcarea legii, dar trebuie să avem în vedere că localnicii au acţionat în interesul comunităţii şi al regiunii”, se arată într-o scrisoare adresată autorităţilor sucevene de către organizaţiile neguvernamentale care s-au alăturat protestului.
Activitatea în zonă a fost grav afectată de surparea vechiului pod, iar ruta ocolitoare iniţial stabilită a devenit în timp aproape impracticabilă. Deşi au fost începute lucrări de reabilitare, acestea nu au fost finalizate. Primăria şi locuitorii din localitatea Marginea au făcut nenumărate sesizări către Regia Autonomă de Drumuri şi Poduri şi Administraţia Naţională Apele Române S.G.A. Suceava, care au fost de mai multe ori la faţa locului, pentru a constata situaţia.
Între timp, situaţia a devenit de nesuportat, în special pentru gospodăriile aflate pe ruta ocolitoare, unde pereţii mai multor case au crăpat din cauza traficului. În aceste condiţii, cetăţenii din comuna Marginea au decis să-şi construiască singuri podul. Au fost strânse 300 de semnături pentru sprijinirea acestei iniţiative şi au fost colectaţi 30 000 RON, bani folosiţi la construţia podului.
Societatea civilă sprijină iniţiativele comunităţilor locale, care sunt destul de rare în România, deşi au fost alocate fonduri europene de milioane de Euro pentru dezvoltarea societăţii civile. De aceea, Fundaţiei PACT i s-au alăturat următoarele organizaţii neguvernamentale: Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centrul de Asistenţă pentru Organizaţii Neguvernamentale, Centrul de Asistenţa Rurală, Centrul de Resurse pentru Participare Publică, Centrul de Resurse pentru Organizaţii Non-Profit din Oltenia, NESsT- Non-Profit Enterprise and Self Sustainability Team, Asociaţia Pro Comunitate Broşteni, Asociaţia Română de Consiliere şi Sprijin, Centrul Român de Politici Europene, Fundaţia CIVITAS pentru Societatea Civilă, Asociaţia Muscel pentru Educaţie şi Cultură, Asociaţia Ateliers sans frontiers, Asociaţia de promovare a Invăţământului Bilingv Francofon, Asociaţia MASTER.
Până la data de 24 februarie, petiţia on-line lansată de Fundaţia PACT a fost semnată de peste 240 de persoane. Vă puteţi alătura protestului, accesând: //www.petitieonline.ro/petitie/semnaturi/petitie_pentru_sprijinirea_societatii_civile_din_comuna_marginea_jud_suceava-p11792050.html
{mosloadposition user10}