Volum coordonat de către Delia Cristina Balaban și Julia Szambolics
Editura Tritonic
De ceva ani, influencerii au devenit extrem de importanți, ajungând să fie incluși în campanii publicitare, dar și de CSR (corporate social responsability).
Social media influencerii (SMI) sunt, de asemenea, vitali în publicitate – inclusiv în România.
Volumul colectiv coordonat de prof. univ. dr. Delia Cristina Balaban și lect. univ. dr. Julia Szambolics este o carte foarte bună pentru specialiștii în domeniu, dar care se adresează și publicului larg, interesat de influenceri și de rolul lor publicitar. De asemenea, lucrarea este una extrem de utilă studenților la marketing și comunicare.
“Social media influencerii și rolul lor publicitar” este o carte care îi poate ajuta pe cei interesați să înțeleagă în primul rând cum ajunge o persoană să fie considerată influencer și apoi cum se lucrează cu aceștia și beneficiile colaborării cu influencerii în campaniile de publicitate.
De la modul în care sunt plătiți influencerii și până la efectele lucrului cu aceștia – cognitive, afective și comportamentale – și de la platformele utilizate de influenceri și elementele lor specifice și până la modul în care influencerii se pot implica și pot ajuta campaniile de responsabilitate socială ale organizațiilor, toate sunt prezentate în detaliu în lucrarea de față. Veți remarca și faptul că fiecare capitol include multe referințe bibliografice pe care le puteți citi ulterior pentru și mai multe detalii despre subiectele abordate în volum.
“Influencerii reprezintă, pentru utilizatori, un filtru prin care să sorteze informația.” (p. 201)
Cartea are nouă capitole, fiecare semnat de alt autor și tratând un alt aspect legat de social media influencers.
Primul capitol setează cadrul întregii lucrări, oferind o definiție pentru social media influencers și prezentând și rolul credibilității influencerilor pentru succesul activităților publicitare.
Urmează apoi o “trecere în revistă a dezvoltării rețelelor de socializare online”, pentru că în capitolul trei să se ajungă la o analiză a conținutului comunicării influencerilor în funcție de platforme de folosite.
Așa cum spuneam, influencerii au fost implicați în campanii publicitare pentru numeroase companii, iar cel de-al patrulea capitol analizează “rolul și dimensiunea economică a fenomenului intitulat influencer marketing”, pentru ca mai apoi să se urmărească unele exemplele și rețele de socializare și elementele lor specifice.
Teoria cunoașterii persuasive, utilizată frecvent pentru analiza efectelor publicității în care sunt folosiți și influencerii, este tema celui de-al șaselea capitol, în timp ce efectele influencer marketing sunt analizate în capitolul șapte.
Despre autenticitate și influenceri se vorbește în penultimul capitol al cărții, iar finalul este dedicat cause marketing și CSR cu ajutorul influencerilor.
“Social media influencerii și rolul lor publicitar” este un volum dens, interesant și relevant pentru toți cei care vor să înțeleagă de ce se folosesc influencerii în diferite campanii.