Cei doi exploratori români și-au atins țelul: au atins extrema vestică a calotei glaciare groenlandeze. Eco-Greenland 2010 este un succes! Expediția își propunea traversarea calotei de la est la vest, în încercarea de a atrage atenția asupra topirii masive și importanța acestui fapt în echilibrul ecosistemului. Ironia sorții a făcut ca tocmai topirea gheții să le pună soarta în pericol: cei doi sunt blocați pe coasta vestică, înconjurați de șuvoaie furioase și lacuri adânci de 5 m. Scăparea lor este un elicopter care întârzie să apară din cauza condițiilor meteo proaste. Natura le joacă o ultimă festă pe tărâmul înghețat.
PE 31 mai dimineața un reprezentant al Clubului Montan Român era contactat de un oficial danez. Acesta îl avertiza să ia legătura cu exploratorii români, întrucât porțiunea de 50 km din direcția est către Kangerlussuaq este imposibil de traversat din cauza topirii gheții. El sugera două alternative: fie întoarcerea din drum, dacă rezerva de hrană o permite, fie recuperarea românilor cu ajutorul unui elicopter, ultima variantă fiind posibilă doar dacă cei doi beneficiau de asigurare care să acopere costurile.
PE 1 iunie un nou mesaj a parvenit Clubului. După ce oficialii danezi au aflat poziția exactă a românilor, au insistat ca cei doi să nu încerce traversarea ci să contacteze firma de asigurări în vederea evacuării. Alertat, asiguratorul a început demersurile și documentația. Pe 2 iunie elicopterul a fost antamat însă Ticu și Cornel au refuzat evacuarea. Mai aveau doar câțiva kilometri până la extrema vestică a calotei. Erau prea aproape pentru a se da bătuți. Cornel a căzut în apa rece ca gheața. A urmat și Ticu, care a povestit cu umorul caracteristic experiența prin sms: ”în gerul din zori Cornel a făcut o primă baie arctică, i s-a rupt gheața sub schiuri și s-a scufundat instantaneu cu tot cu bocanci. Pe la prânz am pățit și eu la fel iar încercarea de a te usca la -20 C poate fi o glumă bună și atât.”
Pe data de 3 iunie s-a stabilit un nou moment istoric pentru alpinismul românesc: expediția Eco-Greenland a atins extrema vestică a calotei Groenlandei. Însă natura nu a ținut cu ei nici de această dată: ”Înca 25km și printre apele reci care se scurg în jurul nostru spre țărmul de vest am stabilit ultima tabara a Eco Greenland 2010! Rămâne de văzut cum ajungem de aici la aeroportul din Kangerlussuaq, cel mai bine utilat din Groenlanda, controlat de altfel de Autoritatea Autonoma Groenlandeza. Mai sunt câțiva km, pe care în mod normal i-am fi făcut pe drumul care leagă ghețarul de Old Camp Resort, locul care ar trebui să însemne întoarcerea noastră în civilizație, și care este acum sub ape. Deocamdată între noi și restul lumii este un lac imens…”. Acesta era mesajul transmis de Ticu pe data de 3 iunie.
4 iunie i-a găsit în continuare în cort, victorioși, după 600 de km de mers pe schiuri, dar înconjurați de ape. Din cauza vremii elicopterul întârzie să apară. Cei de la firma de asigurări sunt în permanentă legătură cu Air Greenland și cu cei de acasă. Gheața continuă să se topească ceea ce face aterizarea aproape imposibilă. Nu se știe dacă elicopterul va ajunge astăzi. Ticu și Cornel depind încă o dată de bunăvoința naturii.
{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}