La numai cateva zile dupa ce Parlamentul European a recunoscut oficial necesitatea unor strategii comune, eficiente si non-violente de gestionare a populatiei de caini din statele membre, Parlamentul Romaniei se pregateste sa voteze o lege contrara acestor principii, care va deschide drumul eutanasierii in masa si perpetuarii problemei cainilor fara stapan.
Proiectul de lege 912/2007 a fost adoptat ieri pe articole, urmand sa fie supus votului secret, astazi, in sedinta plenara. In varianta actuala, legea gestionarii populatiei de caini maidanezi da posibilitatea fiecarei municipalitati sa aleaga propriile metode, inclusiv eliminarea animalelor prin eutanasiere.
Eutanasierea si-a dovedit deja ineficienta ca metoda de gestionare a populatiei de caini, reprezentand o afacere profitabila doar pentru politicieni, primari si toti implicati direct sau indirect in acest proces. O alta mare problema este ca proiectul de lege nu prevede o solutie unitara, iar daca intr-o localitate se decide eutanasierea cainilor, dar in comuna apropiata nu, iar atunci aceasta din urma va deveni sursa de pui abandonati pentru prima comuna.
Tinem sa atragem atentia parlamentarilor romani ca tara noastra nu poate ignora noile recomandari date de Parlamentul European. Declaratia Scrisa Nr. 26 adoptata saptamana trecuta de PE solicita Comisiei Europene sa se asigure ca statele membre respecta Articolul 13 din Tratatul UE, care recunoaste animalele ca ”fiinte care simt”. Scrisoarea recomanda masuri legislative privind gestionarea cainilor comunitari prin sterilizare, identificare si inregistrare, considerand totodata foarte importanta responsabilizarea stapanilor fata de propriile animale.
Remarcam in cazul europarlamentarilor o atitudine responsabila atat fata de cetateni, cat si fata de animale, bazata pe studii si expertize ale specialistilor pentru rezolvarea problemei cainilor comunitari pe termen lung prin sterilizare, educatie, responsabilizarea proprietarilor.
Prin comparatie, sustinatorii legii eutanasierii din Parlamentul Romaniei se lasa condusi nu de interesul public si de argumente solide, ci de interesele autoritatilor locale. Aceasta in primul rand pentru ca exista o presiune din partea primarilor, care au nevoie de bani in campaniile electorale viitoare si care vor incerca sa castige voturi promitandu-le cetatenilor ca vor rezolva problema cainilor comunitari prin metoda eutanasiei.
In al doilea rand, pentru ca eutanasia este o afacere profitabila pentru autoritatile locale, care aloca bugete uriase pe hartie, raportand un consum fictiv pentru adapostire, hrana, eutanasie si incinerare, pastrand pe de alta parte un numar constant de caini in strada.
Un studiu al Organizatiei Mondiale a Sanatatii a demonstrat stiintific ca, in varianta strangerii cainilor pentru eutanasie, vor ramane permanent caini care se vor inmulti si vor supravietui intr-un numar mare, deoarece arealul ramas liber le va oferi mai multa sursa de hrana si adapost. Asfel, se vor ucide caini la nesfarsit, fara nici un rezultat pe termen lung.
De-a lungul timpului, in orase precum Bucuresti, Brasov, Constanta sau Slatina au fost omorati sute de mii de caini cu costuri uriase, de milioane de euro. In Slatina, spre exemplu, eutanasierea unui caine a ajuns sa coste, in 2008, 185 euro/caine. Rezultatele au fost mai mult decat nesatisfacatoare si nu au dus la rezolvarea problemei pe termen lung.
Singurele localitati unde numarul cainilor de pe strada s-a redus drastic au fost cele care au aplicat sterillizarea in masa. Cele mai bune exemple sunt Oradea, care a redus numarul de caini de la 4000 la 600, pe o perioada de 4 ani, cu 50.000 euro de la buget (14 euro/caine sterilizat) si Lugoj, care si-a redus numarul de caini de la 2500 la 235, pe o perioada de 3 ani.