învăţământul mai aproape de afaceri
British Council şi Junior Achievement România lansează miercuri, 9 iulie 2008, parteneriatul pentru programul naţional Skills@Work Challenge, care va implica sute de elevi într-o competiţie pe teme de afaceri. Programul, realizat în colaborare cu companii importante din mediul business, reprezintă o iniţiativă internaţională, finala regională reunind tineri din mai multe ţări. Skills@Work Challenge este un program competiţional care se adresează elevilor din învăţământul profesional şi tehnic. Scopul acestor competiţii este încurajarea unei gândiri orientate spre business şi soluţii concrete, dezvoltarea abilităţilor relevante (comunicare, muncă în echipă, creativitate) cât şi aportul de inovaţie pe care evenimentul îl poate aduce companiilor participante. Proiectul răspunde nevoii urgente de dezvoltare de competenţe în domeniul antreprenorial în contextul absenţei unei programe specifice în curricula formală.
Proiectul Skills@Work Challenge se va desfăşura sub forma a trei competiţii care vor reuni elevi din filiera tehnica şi profesionala din Cluj-Napoca, Iaşi si Bucureşti. Fiecare eveniment va aduce împreună 100 de elevi cu vârstă cuprinsă între 15 şi 18 ani, care vor lucra în echipe formate aleator. Ei vor avea la dispoziţie timp şi resurse limitate pentru a găsi cea mai bună soluţie la o temă de lucru propusă de compania partener. In final, după prezentările echipelor, juriul va desemna cea mai bună idee.
Finala naţională din februarie 2009 va aduce împreună, în aceeaşi echipă, câştigători ai competiţiilor locale şi tineri selecţionaţi din colegii tehnice şi grupuri şcolare din Bucureşti. Membrii celei mai bune echipe vor lua parte la finala din Bulgaria şi vor primi burse care să acopere costurile acestei participări. Acelaşi program de competiţii locale se va desfăşura în intervalul 2008 – 2009 şi în Armenia, Azerbaijan, Bulgaria, Georgia, Israel, Macedonia, Serbia şi Turcia, urmând ca în perioada 2009 – 2010 să fie extins şi la alte ţări.
Skills@Work este un proiect regional in care sunt implicate douăzeci de tari si care promovează reforma in domeniul învăţământului tehnic-profesional în ţările sud-est europene şi în Marea Britanie. Un aspect esenţial al proiectului este schimbul de experienţă şi buna practică prin parteneriate între instituţii de învăţământ în vederea dezvoltării de standarde ocupaţionale şi programe de curriculum adaptate la nevoile industriei.
{mosloadposition user10}