22 milioane noi locuri de muncă în PM până în 2027
Reprezentanții Skillab, academie internațională pentru educație în domeniul afacerilor, au remarcat un interes ridicat al românilor pentru cursuri de Project Management, acesta fiind un parcurs tot mai căutat de specialiști din toate domeniile de activitate, atât ca un pas înainte în carieră, cât și ca reconversie profesională. Potrivit Institutului de Project Management (PMI®), peste 22 milioane de noi locuri de muncă vor fi disponibile în acest domeniu, în următorii 5 ani, la nivel global.
sursa foto
„Indiferent de industrie, managerul de proiect reprezintă o funcție cu rol esențial în buna funcționare a unui departament, a unei organizații. Întotdeauna va fi nevoie de profesioniști pentru planificarea și organizarea resurselor, iar mediul de lucru tot mai agil și concurențial determină o cerere accentuată de profesioniști specializați. Ca urmare, observăm un interes direct proporțional venit dinspre posibilii candidați, care doresc să se specializeze și să capete cunoștințe specifice în domeniu”, a declarat Raluca Neagu, CEO Skillab România.
Ce face un Project Manager și abilitățile necesare
Managerii de proiect ajută la definirea obiectivelor oricărui proiect pe care organizația lor îl întreprinde și se ocupă de planificarea, organizarea și monitorizarea task-urilor, precum și de conducerea și gestionarea resurselor. De asemenea, aceștia determină strategii pentru demararea proiectului, evaluează constant livrabilele efectuate, pentru a se asigura că sunt la cele mai înalte standarde, și în funcție de provocările ce apar, intervin cu decizii rapide pentru optimizare.
Prin urmare, pentru a avea succes, managerul de proiect trebuie să dețină sau să dobândească o varietate de abilități specifice. Pe lângă abilitățile organizatorice foarte bune, acesta trebuie să aibă o apetență ridicată pentru provocări (problem solver), să fie buni comunicatori, să aibă cunoștințe matematice peste medie pentru o raportare complexă și, mai ales, să fie deschiși spre responsabilități variate.
Motivele pentru care profesioniștii români aleg o carieră în Project Management
În urma unor sondaje realizate în rândul prospecților și cursanților din România, Skillab a identificat următoarele argumente ca fiind cele mai importante motive pentru care aceștia ar urma o carieră în Project Management:
- Cererea pentru specialiști în Project Management este din ce în ce mai mare. Project Management Institute (PMI®) estimează că în următorii cinci ani vor fi disponibile 22 milioane de poziții noi în PM.
- Managerii de proiect sunt indispensabili într-o mare varietate de industrii. Managerii de proiect nu sunt la mare căutare doar în IT, ci și în industrii precum: serviciile de afaceri, petrol și gaze, finanțe și asigurări, producție, construcții și utilități.
- Salariile pentru managerii de proiect sunt competitive. Salariul mediu al unui Project Manager în România este de 5.000 de lei net pe lună, conform datelor extrase din platforma Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare online eJobs.
- Managerii de proiect fac cu adevărat diferența în organizație. Aceștia au un impact direct nu numai asupra performanțelor echipelor, ci și asupra rezultatelor financiare ale companiei.
- Pregătirea pentru un rol de Project Manager este similară cu cea a unui CEO. Ambele roluri au provocări și cerințe similare: lucrul cu și pentru investitori, echipe de proiect și clienți, presiuni și constrângeri financiare.
- Managerii de proiect sunt într-o pregătire continuă. Ei trebuie să-și actualizeze în mod regulat cunoștințele despre procese și structuri, piețe noi, tehnologie, produse și servicii și clienți.