traditionale din IMM-uri
Proiectul european TOL4FOOD urmăreşte schimbul de cunoştinţe dinspre Portugalia şi Spania înspre Romania despre procedurile europene din domeniul produselor tradiţionale
Ce proceduri europene trebuie să implementeze procesatorii de produse traditionale din întreprinderile mici şi mijlocii? Răspunsul va fi dat în cadrul cursurilor de formare educaţională organizate în cadrul proiectului european TOL4FOOD. Acesta urmăreşte realizarea unui transfer de cunoştinţe dinspre Portugalia şi Spania înspre România în materie de reguli şi proceduri europene care trebuie implementate în România în domeniul produselor tradiţionale.
Principalele obiective ale proiectului sunt dezvoltarea şi implementarea unui sistem integrat de training şi lifelong learning, promovarea cooperării şi mobilităţii dintre cercetători şi procesatori de produse tradiţionale din întreprinderile mici şi mijlocii din România, Spania, Portugalia în domeniul siguranţei, calităţii, marketingului, autenticităţii produselor tradiţionale, ca mijloc de îmbunătăţire a transferului de cunoştinţe şi practici în domeniu.
SIVECO va dezvolta metodologia de formare educaţională, precum şi o platformă colaborativă pe care se vor derula cursurile online. Platforma colaborativă, care va permite utilizatorilor să interacţioneze, va conţine recomandări, reglementări şi anunţuri despre produsele tradiţionale.
Platforma va permite utilizatorilor să-şi împărtăşească experienţa din domeniu şi va fi organizată în două sectiuni:
● secţiunea publicţ accesibilă tuturor utilizatorilor interesaţi de norme legislative din domeniul produselor tradiţionale, noutati, anunţuri, studii şi alte informaţii relevante;
● secţiunea privată care va găzdui cursurile on line.
Proiectul este implementat de un consorţiu format din 4 parteneri din 3 ţări. Proiectul este coordonat de Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare (IBA Bucureşti, România). IBA Bucureşti este o instituţie publică de cercetare în domeniul tehnologiei alimentare, calităţii şi siguranţei alimentare, ambalării alimentelor. Ceilalti parteneri sunt: SIVECO (Romania), Centrul Tehnologic Naţional pentru Industria Conservelor şi Alimentelor (CTC, Spania) şi Universitatea Catolică Portugheză – Şcoala Superioară de Biotehnologie (UCP-ESB, Portugalia).
Proiectul este finanţat de catre Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP, Bucureşti, România) şi se încadrează în programul: Învăţare pe tot parcursul vieţii, sub-programul: Leonardo da Vinci; acţiunea: Leonardo da Vinci – Transfer de inovaţie.