Emisiunea "Prim Plan" difuzată în direct de luni până joi pe postul public de televiziune şi moderată de către jurnalistul Dan Turturică (redactor şef al săptămânalului "Prezent"), a fost gazda dezbaterii pe marginea fenomenului violenţei din şcoli, emisiune la care au participat Mihaela Florescu – inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, Irina Socol – director general SIVECO Romania şi Marian Tutilescu – chestor principal al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti.
Au fost discutate cauzele fenomenului dar şi modalităţile de a-l stopa, pornind de la măsurile pe care le iau instituţiile şcolare pentru întărirea securităţii, intensificarea relaţiilor de colaborare cu reprezentanţii Poliţiei precum şi stabilirea unui echilibru între influenţele educative exercitate de către şcoală, familie, stradă.
Considerând că violenţa în şcoli este un fenomen izolat, mult amplificat de impactul mediatic, participanţii la discuţie au apreciat ca implicarea în campania împotriva violenţei a unor personalităţi precum Leonard Doroftei, Adelin Petrişor sau Ştefan Iordache, poate constitui un semnal pozitiv pentru diminuarea violenţei oriunde se manifestă ea în societate.
Prezentă la emisiune, Irina Socol, director generala al SIVECO România a arătat că, prin natura proiectelor pe care le desfăşoară, compania cunoaşte problemele şcolii româneşti şi încearcă să le răspundă nu numai în calitate de furnizor de soluţii informatice ci şi de membru responsabil la viaţa cetăţii.
"Decizia de a de a sprijini financiar campania "Fii inteligent, Nu fi violent!" se înscrie în politica activă de responsabilitate socială a companiei SIVECO Romania urmărind nu numai conştientizarea la nivelul opiniei publice a unui fenomen existent în societatea românească ci şi stimularea celor care pot lua atitudine împotriva proliferării violenţei în şcoli", a spus Irina SOCOL.
O componentă importantă a campaniei este concursul numit "Olimpiadele Inteligenţei, care se adresează elevilor din clasele I – XII din 280 de şcoli din Bucureşti.
Scopul organizării acestui concurs este acela de a descoperi, de a promova şi de a încuraja talentele şi performanţele elevilor, în domenii de activitate care să le canalizeze creativ energia, care să le stimuleze în mod paşnic inventivitatea şi care să-i obişnuiască să lucreze în echipă. Astfel, secţiunile abordează teme atractive pentru toţi elevii, indiferent de performanţele lor şcolare: fotografie, modelism-inventică, creaţie publicitară, jurnalism, creaţie vestimentară, creaţie literară (proză, poezie). Profesorii au rolul de a coordona echipele de elevi înscrise în competiţie sau pot participa la concursul de proiecte cu tema "Prevenirea şi intervenţia în cazul conflictelor în şcoală", dedicat exclusiv cadrelor didactice. La sfârşitul lunii iunie 2006 vor fi desemnate lucrările câştigătoare pentru fiecare secţiune în parte şi vor fi acordate premii în valoare totală de 10.000 de euro.
Până în prezent s-au înscris la concurs elevi şi profesori din mai mult de jumătate dintre cele 280 de şcoli bucureştene, numărul aplicanţilor apropiindu-se de 1500.
Directorul general al SIVECO Romania a arătat că :"Succesul de care se bucură campania atât în rândul elevilor cât şi al cadrelor didactice confirmă impactul pe care educaţia asistată de calculator îl are în procesul de formare a elevilor, deoarece o persoană preocupată de tehnologie va fi întotdeauna mai puţin predispusă la acte de violenţă".
După cum se ştie, în 2001, Ministerul Educaţiei şi Cercetării a demarat programul de informatizare a învăţământului preuniversitar (SEI – Sistem Educaţional Informatizat), derulat de SIVECO Romania, HP şi IBM. Ajuns la etapa a IV, acest program include în prezent peste 4000 de şcoli şi aproximativ 3 milioane de utilizatori.
{mosloadposition user10}