Peste 95% dintre persoanele care aparţin unor categorii sociale marginalizate sau excluse social se confruntă cu dificultăţi semnificative în găsirea şi păstrarea unui loc de muncă. Totodată, angajatorii evită integrarea pe piaţa forţei de muncă a persoanelor marginalizate social, de teama productivităţii reduse sau a lipsei de informaţii.
Peste 50 de reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Bacău, ONG-uri, voluntari si angajatori s-au întâlnit joi, 12 februarie 2015 pentru a discuta situaţia pe piaţa forţei de munca a persoanelor dezavantajate social, precum si accesul acestora la angajare.
La întâlnire au participat reprezentanţi ai Centrul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă din cadrul DGASPC Bacău, reprezentanţi ai Penitenciarul pentru Tineri Bacău, precum si numeroase ONG-uri implicate activ in lucrul cu persoanele dezavantajate, printre care persoane cu dizabilităţi, persoane de etnie roma, tineri care au părăsit centrul de plasament etc.
In cadrul întâlniri a fost prezentat Studiul „ŞANSA la angajare – Ghid de intervenţie privind măsurile de creştere a gradului de ocupare şi de combatere a discriminării la angajare, în rândul persoanelor care se află în situaţii de dificultate, marginalizare sau excluziune socială". Concluziile studiului scot în evidență dificultăţile pe care le întâmpină persoanele marginalizate social în identificarea şi păstrarea unui loc de muncă, precum şi situaţiile de discriminare la care sunt supuse acestea. Studiul ŞANSA la angajare poate fi accesat aici.
Angajatorii – reticenţi in angajarea persoanelor cu dizabilităţi sau dezavantajate social
Marea majoritate a angajatorilor romani nu este interesata de integrarea pe piaţa muncii a persoanelor vulnerabile. Aceştia, fie nu deţin informaţii de bază despre situaţia de vulnerabilitate si facilităţile oferite angajatorilor, fie le este teamă de scăderea productivităţii şi deci a scăderii profitului.
"Trebuie sa facem investii majore in prevenţie, pentru a sprijini persoanele vulnerabile. Atât firmele, ONG-urile, cat si autorităţile publice trebuie sa se implice in integrarea sociala si profesionala a celor vulnerabili", a declarat domnul Ionica Doru, Centrul pentru Dezvoltarea Deprinderilor de Viață Independentă din cadrul DGASPC Bacău. Acesta a subliniat necesitatea dezvoltării unor programe integrate, care sa ofere persoanelor vulnerabile atât partea de formare profesionala si completarea studiilor, cat si masuri de angajare pe piaţa forţei de munca si servicii sociale pentru depăşirea situaţiei de vulnerabilitate.
Situaţia persoanelor dezavantajate in mediul rural, la limita sărăciei
Situaţia persoanelor dezavantajate social este cu mult mai dramatica in mediul rural, decât in urban. Lipsa locurilor de munca, distanta mare fata de principalele oraşe, infrastructura precara, precum si lipsa de informaţii, condamna practic persoanele dezavantajate din mediul rural la asistare sociala din partea statului.
Mai mult, chiar si in cazul unei posibile angajări, costurile mari de transport necesare deplasării de la localitatea de reşedinţă la locul de munca, determina persoanele din mediul rural sa refuze angajarea.
"Mediul rural din România are nevoie majora de investiţii, pentru crearea de locuri de munca, dezvoltarea antreprenoriatului si a comunităţilor locale. Exista in mediul rural oameni cu 8 – 10 clase care nu stiu sa scrie, oameni care nu stiu cum si unde sa îşi caute un loc de munca, sa scrie un CV sau o scrisoare de intenţie. Aceşti oameni, fie ca sunt romi sau romani, cu dizabilităţi sau nu, sunt privaţi de a accede pe piaţa forţei de munca, fiind practic lipsiţi de orice şansă la angajare", a declarat Ionuţ Chiriţă, Coordonator Fundraising & PR, Fundaţia de Sprijin Comunitar, Bacău.
Întâlnirea a fost organizata în cadrul proiectului "ȘANSA – Sprijin pentru autocunoaștere și autodepăşire a situației de vulnerabilitate " implementat de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sector în parteneriat cu Asociaţia Four Change, SC Centrul de Consultanţă şi Studii Europene SRL şi Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău si şi cofinanţat din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007- 2013, axa prioritară 6 "Promovarea incluziunii sociale", domeniul major de intervenţie 6.2 "Îmbunătăţirea accesului şi a participării grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii".