Marek Paciorkowski, Director Piețe Financiare, Aforti Exchange SA
Ne aflăm la doar câteva zile distanță de evenimentul istoric când Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Brexitul este programat să aibă loc la miezul nopții dintre 29 și 30 martie 2019 și este clar că situația va avea o influență de neegalat atât asupra mediului de afaceri din Europa cât și asupra antreprenorilor, inclusiv a celor din România. Luând în considerare datele Eurostat din 2017, Marea Britanie a reprezentat a 5-a piață principală de export a României, cu o valoare de 2,6 miliarde de euro, contribuind la 4,1% din totalul exporturilor. În ceea ce privește importul, în 2017, România a importat bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro din Marea Britanie.
În ciuda incertitudinilor serioase care rezultă din faptul că termenii exacți ai Brexit-ului nu sunt încă cunoscuți iar piețele nu sunt în măsură să prezică exact ce se va întâmpla până la sfârșitul lunii, lira sterlină urmărește o evoluție pozitivă și este în prezent într-o tendință de creștere.
GBP/USD
Perechea valutară GBP/USD prezintă potențial pentru o apreciere suplimentară a monedei britanice în următoarele săptămâni. După corecția din ultimele săptămâni, ne putem aștepta la un nou val de creștere, care are potențialul de a ajunge în zona de 1.3520-1.3600. Dacă piața va avea ca obiectiv alinierea, atât din punct de vedere a perioadei cât și a intervalului cu valul de creștere anterior, atingerea acestui nivel va avea loc cu câteva zile înainte de Brexit.
Totuși, viitorul lirei nu este chiar atât de optimist, dacă luăm în considerare condițiile tehnice și sentimentul general prea pozitiv al monedei britanice de la începutul anului 2019, vom vedea în cele din urmă tendința puternică de a reveni la scăderi repetate până la valorile văzute la sfârșitul anului 2016, deci aproximativ 1,2240 pentru cotația GBP/USD.
Sursa: Aforti Exchange
EUR/GBP
Lira sterlină se află, de asemenea, într-un raport puternic față de euro. În prezent, este încălcat suportul nivelului de preț de 0,8630, care, în eventualitatea scenariului în care cotațiile vor rămâne sub acest nivel, va conduce la scăderi și mai puternice în piață și, prin urmare, la consolidarea lirei. Aprecierea în continuare a raportului EUR/GBP este totuși sub semnul întrebării și va depinde în mare măsură de deciziile care vor fi luate în următoarele săptămâni cu privire la Brexit și viitorul Marii Britanii.
Sursa: Aforti Exchange
Per ansamblu, comportamentul cursurilor de schimb valutar în raport cu lira sterlină rămâne o mare incertitudine. În cazul celui mai negru dintre scenarii, și anume hard Brexit, ne putem aștepta la o depreciere drastică a lirei și la o creștere a valorii dolarului și a francului elvețian față de euro, mai ales în perioada haotică de imediat după Brexit.
Brexitul în sine, combinat cu o liră depreciată și în scădere, ar fi o lovitură pentru românii care lucrează în Marea Britanie, precum și pentru companiile românești care se bazează pe schimbul comercial cu UK. Acesta este motivul pentru care este deosebit de important ca antreprenorii să adauge prevederi în contracte, ce le pot garanta o anumită securitate în cazul diferitelor scenarii de Brexit (hard sau soft), în special în ceea ce privește pozițiile valutare care se vor forma sau urmează să se formeze în perioada următoare. Indiferent dacă Brexitul va urma calea soft sau pe cea hard, există riscuri și volatilități extraordinare în ceea ce privește cursurile de schimb valutar, atât pentru lira sterlină, cât și pentru euro, riscuri care vor trebui să fie asumate în următoarele câteva luni.
***
Conținutul prezentat în acest comentariu special este opinia proprie a autorului și nu constituie recomandări de investiții. Autorul nu este responsabil pentru deciziile de investiții luate în baza acestor informații, nici pentru daunele suferite ca urmare a deciziilor de investiții.