Site-ul www.stopgripa.ro oferă publicului larg și specialiștilor din domeniul medical un nou serviciu, prin intermediul căruia se pot abona și primi cele mai noi știri despre gripă, vaccinare și metode de prevenție eficiente împotiva bolilor infecțioase și nu numai.
Aflându-ne încă în plin sezon gripal, subiectul primei alerte transmise face referire la gripa sezonieră – o boală extrem de contagioasă – și vaccinarea antigripală, ce poate fi efectuată pe toată durata sezonului de gripă, chiar și în luna februarie.
Conform celor mai recente date ale Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, de la începutul sezonului gripal și până la data de 10 februarie 2013, au fost confirmate 98 de cazuri de gripă (66 virusuri gripale tip A, din care: 66 subtip H1 pdm09 și 7 subtip H3; 25 virusuri gripale tip B) și două decese, ambele confirmate cu virus gripal A/H1 pdm09.
De asemenea, în intervalul mai sus menționat, activitatea gripală evoluează în România cu intensitate medie, existând focare locale (județele Constanța, Dolj, Iași) și cazuri sporadice. Preponderent, la persoanele neprotejate cu vaccin gripal, cazurile de gripă au înregistrat o evoluție atât în formă medie, cât și severă.
"Cred că ar trebui să fim cu toții conștienți despre importanța vaccinării, aceasta putând fi efectuată pe toată perioada sezonului gripal, chiar și în luna februarie. Tulpina H1N1 a afectat paradoxal populația mai tânără, 30-60 ani, nu pe cei peste 70-75 ani, la care în mod obișnuit ne-am fi așteptat să se înregistreze îmbolnăviri. Poate părea paradoxal, însă o posibilă explicație stă chiar în structura virusului și a modului în care acesta interacționează cu organismul gazdă – omul, fiind important de luat în calcul și întâlnirile lor anterioare. În plus, un element absolut senzațional, chiar pentru mine ca medic, este că virusul gripal, pneumococul, virusul respirator sincitial și stafilococul au amprentă genică unică, inimitabilă, reproductibilă în determinările de mare finețe. Și dacă ei se unesc în orice combinație, efectul este devastator. Persoanele care suferă de boli cronice pot să facă complicații asociate îmbolnăvirii cu virus gripal, de cele mai multe ori datorită asocierii între acesta și pneumococ (co-infecție), iar la copii și datorită virusului respirator sincitial (care are un maxim de activitate în lunile de iarnă). Complicațiile și chiar decesul datorat infecției gripale sunt întâlnite peste tot în lume, de aceea este important să înțelegem că o boală aparent banală poate fi extrem de contagioasă și cu efecte devastatoare la nivelul stării de sănătate," Dr. Oana Falup Pecurariu, Medic primar pediatru, Președintele Asociației Române Pro Imunizare (ARPI).
În Statele Unite, în sezonul gripal 2012-2013, potrivit Centrului Federal pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) au fost înregistrate aproape 30.000 de cazuri de gripă, iar 64 de copii au murit din cauza acestei boli.
În ultima perioadă, creșterea imunității organismului a devenit un subiect de interes pentru majoritatea românilor, însă specialiștii atrag atenția asupra unor aspecte.
"Consider că această preocupare este una încurajatoare, atâta vreme cât se face consultând și medicul. Este de dorit să facem prevenție decât să ajungem în spital," Dr. Oana Falup Pecurariu, Medic primar pediatru, Președintele Asociației Române Pro Imunizare (ARPI).
De asemenea, trebuie să luăm în considerare faptul că noi, oamenii, suntem diferiți unii de ceilalți, așadar și răspunsul imun fiind unul diferit. Imunizarea este necesară pentru protecția noastră, recomandarea specialiștilor fiind aceea de a privi lucrurile în ansamblul lor și nu doar în ceea ce privește gripa sezonieră.