cupa sectiunii Dulciuri din cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber
Silvian, brand recunoscut international in arta fabricarii dulciurilor si in domeniul patiseriei, si Asociatia Culturala Euro Est Alternativ (A.C.E.E.A.), organizatoarea Campionatului International de Gatit in Aer Liber, lanseaza Cupa ChocoArt-Silvian – prima distinctie acordata in cadrul unei competitii de gatit, “creatorilor de dulciuri” din Romania. Cupa va avea un prim castigator in urma etapei de la Constanta. Pentru prima data de la lansarea Campionatului International de Gatit in Aer Liber, concurentilor inscrisi in sectiunea Dulciuri li se va decerna, in urma evaluarilor juriului, cupa ChocoArt – Silvian pentru ingeniozitate, creativitate si originalitate in domeniul Dulciurilor. Cupa ChocoArt-Silvian va fi decernata de catre Silvian Miron, fondatorul brandului Silvian – maestru in arta culinara, specializat international in creatii din zahar si ciocolata, singurul profesionist roman membru in Uniunea Internationala a Patiserilor, Cofetarilor si Preparatorilor de inghetata si totodata, singurul roman care a primit Trofeul de aur “Arch of Europe”, pentru excelenta si prestigiu antreprenorial, acordat de organizatia internationala Business Initiative Directions.
“Cupa ChocoArt-Silvian este primul si singurul premiu decernat in cadrul unei competitii de acest gen si care are ca principal tel cunoasterea, recunoasterea si stimularea “creatorilor de dulciuri”, fie ei profesionisti sau amatori. Era nevoie de o distinctie care sa recunoasca si sa recompenseze, la nivel national, si categoria celor care aduc cofetaria si produsele de cofetarie la rang de arta, si nu pot decat sa ma bucur ca organizatorii Campionatului International de Gatit in Aer Liber au fost receptivi la aceasta idee”, a explicat Silvian Miron, fondatorul brandului Silvian.
Etapa Constanta 2008, organizata de catre A.C.E.E.A., va fi gazduita de Hotelul Flora din Mamaia in perioada 27-29 iunie 2008 si reprezinta a doua etapa a Campionatului International de Gatit in Aer Liber 2008 – prima etapa avand loc la Azuga, iar a treia urmand sa aiba loc la Gilau, judetul Cluj.
Evenimentul se adreseaza atat specialistilor, cat si amatorilor, concursul fiind alcatuit din doua categorii: Clasa – Mancaruri gatite in aer liber cu sectiunile Mancaruri la gratar, Mancaruri preparate pe plita, Mancaruri preparate la ceaun – felul 1 (ciorba, supa) si felul 2 (tocanite, alte mancaruri) – si Creatie, precum si Clasa – Preparate culinare reci – expozitie de arta culinara, care cuprinde urmatoarele sectiuni: Hrana rece, Dulciuri, Creatie, Meniu alternativ pentru restaurante si alte locatii pentru servirea mesei.
Juriul care va desemna castigatorul Cupei ChocoArt-Silvian, cupa sectiunii de Dulciuri din cadrul clasei de Preparate culinare reci – expozitie de arta culinara, este format din Robert Rainford, celebra gazda a emisiunii “Licence to grill”, Dumitru Burtea (Presedintele Asociatiei Nationale a Bucatarilor si Cofetarilor din Turism, membru de onoare W.A.C.S., membru Euro-Toques) – Brasov, Cornelia Ghisoi (Lady Chef , Maestru in Arta Culinara la Aro Palace Brasov) – Brasov, Vatafu Gheorghe (membru A.N.B.C.T., Specialist Emerit in Arta Culinara) – Bucuresti, Silvian Miron (maestru in arta culinara, specializat si premiat international in creatii din zahar si ciocolata, Silvian) – Constanta, serban Ionescu (Actor) – Bucuresti si David Contant (Maestru in Arta Culinara) – Bucuresti. Totodata, din juriul competitiei vor mai face parte o serie de personalitati media si specialisti in domeniul artei culinare precum Dan Chisu, Vlad Florica, serban Huidu, Jakob Hausmann sau Andrei Dumitrescu.
“Originalitatea concursului consta in modul in care reformulam ideea de bucatarie – scoatem bucatarul si cofetarul in aer liber, ii oferim spectatori, iar el nu trebuie decat sa isi dea frau liber imaginatiei, sa creeze si sa faca din gatit un spectacol. Ma bucura implicarea Silvian in acest proiect, pentru ca Silvian Miron a inteles ca in ceea ce priveste gatitul, cu toate clasele si domeniile lui, oricine poate fi un artist daca are talent si dorinta de a reusi.”, a declarat Radu Zarnescu, coordonatorul proiectului.
in afara concursului, spectatorii se vor bucura de un program deosebit care include DJ din Marea Britanie care vor mixa in zilele de concurs, dansuri si cantece traditionale maramuresene, piese de teatru de papusi, spectacole de mima si pantomima. Totodata, cei prezenti vor putea vedea o demonstratie de inalta tehnica, realizata chiar de maestrul international in arta culinara Silvian Miron – acesta va prezenta o lucrare artistica, in intregime din zahar.
Se poate concura atat individual cat si in echipa, numarul maxim de participanti pentru o echipa fiind de 3 persoane. Perioada de inscrieri se incheie pe 20 iunie 2008, taxa de participare este de 50 de lei – reprezentand 10% din valoarea de amenajare a standului, restul sumei fiind suportat de organizatori. Cei interesati trebuie sa dispuna de vesela si instrumente pentru gatit proprii, precum si de materia prima necesara pentru felurile de mancare pe care le vor prepara. Castigatorul sectiunii Dulciuri va primi cupa ChocoArt-Silvian si un premiu care consta in instrumente profesionale pentru cofetarie/patiserie in valoare de 500 de Euro, premiu oferit alaturi de Cardinal Motors.
Campionatul International de Gatit in Aer Liber este un eveniment tip competitie, organizat la nivel international, fiind totodata cel mai mare eveniment de gastronomie din Romania. La sfarsitul concursului juriul va acorda atat cupa fiecarei clase – concurentului care a castigat la minim 2 sectiuni (sau care acumuleaza punctajul cel mai mare) – dar si premii pentru locurile I, II si III in cadrul fiecarei sectiuni din cele doua clase. Trofeul "Campionatului International de Gatit in Aer Liber" va fi decernat la incheierea campionatului, la Brasov, concurentului care a acumulat cele mai multe puncte de-a lungul celor trei etape care se desfasoara in 2008.
{mosloadposition user10}