Campania online de promovare a Festivalului Shakespeare, “Drept la replică pentru Craiova”, dezvoltată de Cohn&Jansen JWT și BCR a fost premiată cu Silver, categoria Brand Associated Communities, la Internetics 2016, unul dintre cele mai importante festivaluri dedicate industriei online din România.
Ideea campaniei a pornit de la modul în care Cetatea Băniei este prezentată în presă, preponderent prin prisma subiectelor de “scandal”, răfuieli în stradă și alte altercații între clanuri. BCR, unul dintre cei mai vechi sponsori ai Festivalului Shakespeare a dorit să atragă atenția presei că în Craiova se întâmplă și altceva decât lupte de stradă și evenimente conotate negativ.
Propunerea creativă Cohn&Jansen JWT a fost un drept la replică acordat comunității din Bănie, reprezentat de un set de vizualuri ce exprimau mesaje alternative celor pe care presa alegea să le mediatizeze. Campania s-a bucurat și de suportul celei mai mari comunități de craioveni pe Facebook (peste 35.000), Craiova Cetatea Băniei, ce a facilitat dreptul la replică. Mesaje precum “Presa nu vede pe străzile din Craiova decât scandaluri. Pentru pentru că, uneori, spectacolele se țin pe acoperiș” sau “Pentru presa din România, capitala Siciliei este la Craiova. Se înțelege. Au fost anunțate răfuieli în plină stradă între clanurile Montague și Capulet.” au provocat mii de reacții și au fost distribuite în doar câteva zile atât de craioveni, cât și de actori, regizori, autorități și alte personalități din domeniul cultural. Astfel, fără postări promovate, fără premii sau persoane publice implicate, campania a avut o rată de răspuns de 165%, 608.000 reach și 1.041.000 impresii obținute organic, fără niciun fel de promovare.
“Din păcate presa are tendința de a se axa pe subiectele negative, considerând că vor atrage astfel mai multă audiență, iar informațiile despre evenimentele culturale sunt lăsate la urmă. Este păcat că nu există un echilibru în modul în care este portretizată lumea în care trăim și acest lucru ni s-a părut extrem de evident în cazul Craiovei, un oraș frumos, cu multe activități culturale, dar cu o imagine conturată de presă ca cea a unui oraș violent, al conflictelor. Ne bucurăm că prin campania noastră am oferit o modalitate de a echilibra puțin această balanță a lucrurilor.” – Cornelia Pleșoianu, Head of BTL Department, BCR
„Campania a fost bine primită de presă și de bloggeri care au preluat-o și au ajutat la răspândirea veștii, dar pentru noi au fost importante în egală măsură reacțiile și comentariile directe la vizualurile promovate sub hashtag-ul
Case study-ul campaniei: