G Data îi invită pe utilizatorii de Internet la Safer Internet Day 2014
Chiar dacă ne referim la tineri sau vârstnici, una din trei persoane de pe glob sunt online (sursa: BITKOM). Cu toate acestea, mulți dintre acești utilizatori sunt departe de a fi conștienți de riscurile și pericolele de pe World Wide Web, iar această abordare îi duce direct în brațele infractorilor. Sub sloganul "Let’s create a better Internet together", cea de-a zecea zi Safer Internet de marțea viitoare își propune să aducă o mai mare vizibilitate asupra pericolelor de pe Internet. G Data sprijină acțiunea la nivel global și îndeamnă utilizatorii să acorde mai multa atenție. Providerul german de securitate IT îi ajută pe utilizatori să facă acest lucru oferindu-le acestora cîteva sfaturi ușor de aplicat.
De ani buni, G Data a observat o creștere a numârului de programe malware și atacuri asupra utilizatorilor de computere și dispozitive cu Android. Dar, chiar și acum, multi utilizatori de Internet nu sunt conștienți asupra riscurilor și pericolelor asociate cu navigarea pe Internet. "Utilizatorii de Internet au nevoie să știe foarte clar despre pericolele de pe Internet. Doar știind ce trucuri și înșelătorii folosesc infractorii, se vor putea proteja singuri," explică Eddy Willems, G Data Security Evangelist.
Atacatorii îi vizează pe utilizatorii neavizați, în special pentru a le subtiliza datele personale, de genul parolelor pentru magazine online, conturi bancare sau căsuțe de email. "Infractorii țintesc informații pe care le pot folosi pentru a face bani pe piața neagră," spune expertul. Eddy Willems nu îi consiliază doar pe adulți – copiii sunt, de asemenea, o țintă profitabilă. De aceea, expertul în securitate sfătuiește: "Parinții ar trebui să nu se gândească doar la propria securitate, ci și la securitatea copiilor lor. În afara utilizării unei soluții de securitate și instalarea actualizărilor de program disponibile, ei ar trebui să fie vigilenți când utilizează Internetul."
Sfaturi de securitate de la G Data, pentru tineri și vârstnici, la sid 14
▪ Protejați de programe de securitate: O soluție puternică de securitate este o parte din echipamentul de bază al oricărui computer conectat la web. Acesta trebuie să includă, pe lângă protecția antivirus, și un filtru antispam, firewall și protecție în timp real împotriva amenințărilor online.
▪ Închideți breșele de securitate: Trebuie să folosiți actualizările pentru a vă asigura că sistemul de operare, programele și aplicațiile utilizate sunt actualizate permanent. Aceasta îi va ajuta pe utilizatori să închidă breșele ce pot fi exploatate de infractori.
▪ Trimiteți direct în coșul de gunoi digital: Ștergeți imediat spamul primit pe email și evitați accesarea link-urilor incluse sau a fișierelor atașate.
▪ Parole sigure: Pentru orice cont online, de exemplu rețele sociale și provideri de servicii de email, trebuie să folosiți parole diferite ce constau în combinații lipsite de logică ce includ numere, litere mici si majuscule.
▪ Backup de date: Utilizatorii ar trebui să-și salveze datele importante, astfel încât să poată fi restaurate după o eventuală distrugere a sistemului sau în urma unei infectări. Soluțiile comprehensive de securitate includ de regulă și un modul de backup.
▪ Copii în siguranță pe Internet: Părinții trebuie să-și învețe copiii cum să utilizeze Internetul în siguranță. Modulul de control parental ușurează sarcina părinților și previne accesarea site-urilor cu conținut inadecvat, de genul droguri, violență sau sex.
Smartphone-uri și tablete
▪ Instalați o soluție de securitate: O aplicație de securitate este esențială pentru dispozitivele cu Android. Aplicația trebuie să ofere o protecție adecvată împotriva aplicațiilor malware.
▪ Aplicații de încredere: Aplicațiile ar trebui descărcate doar din surse de încredere, precum Google Play for Android. Când selectați o aplicație, trebuie să acordați atenție autorizărilor pe care le cere.
▪ Activați funcțiile Bluetooth și GPS doar la nevoie: Utilizatorii ar trebui să dezactiveze serviciile wireless, precum WLAN, GPS și Bluetooth după utilizare.
▪ Verificați setările de securitate: Utilizatorii ar trebui să activeze funcția de introducere a parolei și să înlocuiască parola standard cu una personală.
Rețele sociale
▪ Nu toți îți sunt prieteni: Este recomandat să acceptați cererile de prietenie doar dacă știți dinainte cine este în spatele acestora.
▪ Atenție la URL-uri scurte: Link-urile abreviate pot conduce către o capcană malware. Utilizatorii ar trebui să trateze cu suspiciune și să nu acceseze URL-urile primite de la necunoscuți.
▪ Nu dezvăluiți prea multe depre propria persoană: Utilizatorii rețelelor sociale ar trebui să nu ofere prea multe informații personale și să nu publice adresa sau numărul de telefon.