● SGL Carbon SE va achiziţiona cota de 49% în etape, devenind singurul proprietar al SGL ACF ● Achiziţia este în conformitate cu strategia de alimenta fiecare pas din lanţul de producţie al fibrei de carbon dintr-o singură sursă ● Cooperarea cu BMW Group pentru furnizarea de materiale din fibră de carbon va continua ● Nici un impact asupra participaţiei BMW AG la SGL Carbon SE în proporţie de 18,3% ●
Bucureşti/Wiesbaden/München. SGL Carbon SE achiziţionează cota de 49% din acţiunile deţinute de BMW Group în joint-venture-urile SGL Automotive Carbon Fibers GmbH & Co. KG (Germania) şi SGL Automotive Carbon Fibers LLC (SUA) – împreună denumite “SGL ACF”. Un acord în această privinţă a fost semnat de către SGL Group şi BMW Group. Odată încheiat acordul, SGL Group va fi unicul proprietar al SGL ACF. Conform legilor în vigoare, tranzacţia trebuie aprobată de către autorităţile abilitate.
“Suntem mândri de activitatea de pionierat pe care am realizat-o împreună cu BMW Group în construcţia ultrauşoară din sectorul auto. Fibrele de carbon fabricate la uzina noastră din Moses Lake şi ţesăturile care sunt fabricate din ele la fabrica din Wackersdorf s-au dovedit foarte reuşite. Este momentul să integrăm pe deplin această competenţă în lanţul de valori al SGL Group”, spune Jürgen Köhler, director executiv al SGL Group.
Fibrele de carbon şi materialele din fibră de carbon se află în centrul strategiei corporate a SGL Group. Acum, prin achiziţionarea SGL ACF, SGL Group avansează cu strategia sa de consolidare a tuturor activităţilor-cheie din lanţul de valori – de la fibre de carbon şi materiale la componente – în cadrul SGL Group, conferindu-i responsabilitatea globală. După cum s-a anunţat anterior, BENTELER-SGL este achiziţionată din acelaşi motiv.
Schimbările în structura acţionarilor SGL ACF nu vor avea niciun impact direct asupra forţei de muncă, care în prezent reprezintă aproximativ 450 de angajaţi.
“BMW Group va continua să se bazeze pe construcţia uşoară şi pe o combinaţie inteligentă de materiale, carbonul rămânând o componentă semnificativă”, explică Markus Duesmann, membru al Consiliului de Administraţie al BMW AG şi responsabil pentru achiziţii şi reţeaua de furnizori. De asemenea, carbonul va juca un rol important în BMW iNEXT, care, din 2021, va stabili criteriul de referinţă pentru automobilele electrice, condusul autonom, conectivitatea şi construcţiile uşoare. “SGL Group este şi va rămâne un furnizor major şi un partener strategic în această privinţă”, adaugă Duesmann.
BMW Group a încheiat un acord cu SGL Group pentru a continua să colaboreze la viitoarele proiecte care implică utilizarea carbonului.
Acordurile de aprovizionare existente pentru achiziţionarea continuă de produse de carbon de la SGL ACF pentru BMW i3, BMW i8 şi BMW Seria 7 în următorul deceniu nu sunt afectate de tranzacţie. De asemenea, centrul de producţie CFRP pe care BMW Group o are la Wackersdorf nu va fi afectat. În plus, tranzacţia nu va afecta acţiunile deţinute de BMW AG, în proporţie de 18,3%, la SGL Carbon SE. Această investiţie în capitaluri proprii nu este disponibilă pentru eliminare.
Acordul dintre SGL Group şi BMW Group prevede achiziţionarea în etape a celor două companii SGL ACF. În prima etapă, SGL Automotive Carbon Fibers GmbH & Co. KG (Germania) va fi transferată către SGL Group. Cel mai probabil, această tranzacţie va fi finalizată în ianuarie 2018. Al doilea pas va implica transferarea SGL Automotive Fibers LLC (SUA) către SGL Group, această tranzacţie fiind aşteptată să se încheie cel mai târziu până la sfârşitul anului 2020.
Joint-venture-ul SGL ACF a fost înfiinţat în 2009, obiectivul fiind de a impune utilizarea carbonului ca material de construcţie ultrauşoară în industria auto şi de a asigura furnizarea de fibre şi ţesături din carbon pentru BMW Group. De atunci, SGL Group şi BMW Group şi-au creat o poziţie de lider tehnologic în domeniul compozitelor din fibră de carbon prin activităţile comune de dezvoltare şi prin construirea celor două fabrici. Posibilitatea achiziţionării de către SGL Group a acţiunilor BMW Group a fost deja convenită ca opţiune în momentul înfiinţării joint-venture-ului. În consecinţă, 51% din acţiuni au fost alocate SGL Group şi 49% BMW Group încă de la acel moment.
Activităţile de producţie ale SGL ACF au loc în Moses Lake (statul Washington, SUA) şi Wackersdorf (Bavaria, Germania). Moses Lake este cea mai modernă şi ecologică uzină de fibră de carbon din lume şi produce fibre de carbon specifice pentru aplicaţii în producţia în serie. Achiziţia oferă SGL Group posibilitatea de a-şi extinde activităţile la uzină cu privire la fibre şi compozite pentru piaţa din America de Nord. La uzina din Wackersdorf, fibrele de carbon sunt prelucrate pentru a crea ţesături şi materiale neţesute. BMW Group le foloseşte pentru a produce componente, cum ar fi pentru celula pasagerilor de la modelele i3 şi i8, precum şi pentru piese individuale pentru Seria 7. La locaţie, SGL ACF operează, de asemenea, echipamente pentru reciclarea materialelor reziduale rezultate din procesul de producţie, contribuind astfel în mod semnificativ la conservarea resurselor şi la reducerea costurilor în cadrul lanţului de procesare a plasticului armat cu fibră de carbon. În 2016, SGL ACF a generat venituri din vânzări de aproximativ 90 de milioane de euro.
În viitor, SGL ACF va fi alocată integral unităţii de afaceri Compozite – Fibre & Materiale (CFM). Această unitate a SGL Group are o competenţă puternică în dezvoltarea şi producţia fibrelor – în special fibre acrilice, fibre oxidate şi fibre de carbon – şi a compozitelor de fibre. În paralel, SGL Group lansează un centru de aplicaţii uşoare (LAC) în Meitingen (Bavaria, Germania). La LAC, produsele şi procesele de fabricaţie asociate sunt dezvoltate pentru componente uşoare care sunt potrivite pentru producţia de volum. În viitor, fostul joint-venture BENTELER-SGL va aparţine, de asemenea, unităţii de afaceri CFM. Compania este unul dintre cei mai importanţi dezvoltatori şi producători la scară largă de componente compozite uşoare (bazate pe fibră de sticlă şi fibre de carbon) pentru industria auto. La începutul lunii noiembrie, SGL Group a anunţat că a achiziţionat restul de 50% din acest joint-venture de la Benteler (cu aprobarea autorităţilor relevante).
Despre SGL Group – The Carbon Company
SGL Group este un producător mondial de produse şi materiale fabricate din carbon. Portofoliul extins de produse cuprinde de la produse din carbon şi grafit şi fibre de carbon până la compozite. Competenţa principală a SGL Group cuprinde controlul tehnologiilor de temperatură ridicată, precum şi implementarea cunoştinţelor acumulate pe parcursul multor ani în ceea ce priveşte aplicaţiile şi ingineria. Acesta este folosită pentru a exploata baza vastă de materiale a companiei. Aceste materiale pe bază de carbon combină o serie de proprietăţi materiale unice, cum ar fi conductivitatea foarte bună a electricităţii şi a căldurii, rezistenţa la căldură şi coroziune, precum şi construcţia uşoară cuplată cu fermitate ridicată. Nivelul cererii pentru materialele şi produsele de înaltă performanţă ale SGL Group este în creştere datorită industrializării regiunilor în dezvoltare din Asia şi America Latină şi substituţiei continue a materialelor tradiţionale de construcţie cu materiale noi. Produsele SGL Group sunt utilizate în industria auto şi cea chimică, precum şi în sectoarele din industriile semiconductorilor, solară şi LED-urilor şi în domeniul bateriilor litiu-ion. De asemenea, materialele şi produsele pe bază de carbon sunt utilizate în energia eoliană, în transportul aerian şi în spaţiu, precum şi în industria de apărare.
Cu 34 de locaţii de producţie în Europa, America de Nord şi Asia, precum şi o reţea de servicii în peste 100 de ţări, SGL Group este o companie cu o orientare globală. În anul financiar 2016, aproximativ 4.000 de angajaţi au generat venituri din vânzări de 769,8 milioane de euro. Sediul central se află în Wiesbaden (Germania).
Notă importantă:
În măsura în care comunicatul nostru conţine declaraţii orientate spre viitor, acestea din urmă se bazează pe informaţiile disponibile în prezent şi pe previziunile şi ipotezele noastre actuale. Declaraţiile în perspectivă, prin însăşi natura lor, implică riscuri şi incertitudini cunoscute, precum şi necunoscute, care pot duce la evoluţii şi evenimente actuale care diferă substanţial de evaluările prospective. Declaraţiile în perspectivă nu trebuie înţelese ca garanţii. În schimb, evoluţiile şi evenimentele viitoare depind de un număr mare de factori; ele cuprind diferite riscuri şi imponderabile şi se bazează pe ipoteze care se pot dovedi a nu fi adecvate. Acestea includ schimbări imprevizibile ale condiţiilor fundamentale politice, economice, juridice şi sociale, în special în contextul industriei clienţilor principali, cum ar fi producţia de oţel electric, situaţia concurenţială, tendinţele cursului de schimb şi ale dobânzii, evoluţiile tehnologice, precum şi alte riscuri şi incertitudini . Percepem riscuri suplimentare, de ex. în evoluţia preţurilor, evenimentele neprevăzute în mediul companiilor achiziţionate şi companiile membre ale concernului, iar din când în când şi în programele curente de reducere a costurilor. SGL Group nu îşi asumă nici o obligaţie şi nu intenţionează să ajusteze sau să actualizeze altfel aceste declaraţii anticipative.