Luni 24 ianuarie 2011, la Bâlea Lac s-a desfăşurat slujba de sfinţire a Bisericii de Gheaţă. Aceasta este cea de-a cincea biserică de gheaţă construită în “ţinutul de cleştar” de la Bâlea Lac, în Masivul Făgăraş. Lăcaşul de cult, singurul de acest fel din Europa de Sud-Est, a fost edificat în imediata apropiere a Hotelului de Gheaţă, după aproape trei săptămâni de muncă.
Biserica de Gheaţă are ca model o veche biserică din satul sibian Mălâncrav. “Construcţia” a fost realizată în întregime din zăpadă, apă şi calupuri mari de gheaţă (pereţii au o grosime ce depăşeşte un metru), extrase din lacul Bâlea, tehnologia de construire fiind aceeaşi cu cea folosită la Hotelul de Gheaţă. În interior, Biserica de Gheaţă are un mic altar, bănci de gheaţă, icoane în basorelief sculpate în gheaţă iar iluminatul este asigurat de leduri ecologice, ce nu degajă căldură, şi un candelabru.
Biserica de Gheaţă poate găzdui diverse evenimente, dar pentru toate acestea este nevoie de programare. În sezoanele trecute, la bisericile de gheaţă construite la Bâlea Lac au fost oficiate două botezuri, o cununie religioasă şi mai multe slujbe sau momente de rugăciuni. Biserica de Gheaţă şi Hotelul de Gheaţă sunt principalele obiective ale Proiectului de Marketing Turistic “Hotel of Ice- Bâlea Lac”.
Slujba de sfinţire a Bisericii de Gheaţă a fost oficiată de 7 preoţi de diferite culte : preoţii ortodocşi Ioan Chidu, Mihaiu Resiga (Parohia Avrig 3), Liviu Mujat (Parohia Oprea- Cârţişoara) şi Constantin Avram (Parohia Glâmboaca), preotul Ştefan Ioan Crişan de la Biserica Greco-Catolică din Parohia Bradu, Michael Ştefan Reger de la Biserica Evanghelică din Parohia Cârţa şi preotul Oscar Raicea de la Biserica Romano-Catolică din Sibiu. Numărul preoţilor prezenţi la sfinţirea lăcaşului construit anul acesta a fost cel mai mare înregistrat vreodată aici.
La fel ca şi anul trecut, slujba de sfinţire a fost o îmbinare a mai multe slujbe diferite, cei şapte preoţi prezenţi oficiind serviciile religioase potrivite şi permise pentru un asemenea eveniment de rânduielile şi canoanele fiecărei biserici. Slujbele au fost ţinute în limbile română şi germană. Biserica de Gheaţă de la Bâlea Lac promovează ecumenismul şi este deschisă, în mod gratuit, oricărui doritor, indiferent de religie sau orientare.