Atunci cand vremea friguroasa se face stapana, nu este nimic mai placut decat sa ne bucuram de caldura si spectacolul oferit de un foc facut in semineu. Cu toate ca in prezent exista numeroase optiuni cand vine vorba de incalzirea locuintei, multi dintre noi inca prefera sa foloseasca seminee pe lemne. Pe langa caldura ce o ofera, un semineu va crea, de asemenea, si o ambianta placuta in casa ta, ce va mai alina neplacerile create de vremea rece si umeda de afara.
Pentru a te bucura de un semineu functional si frumos pe tot parcursul iernii, iata cateva sfaturi deosebit de utile care te vor ajuta sa ai mai multa grija de semineul tau. Astfel, nu numai ca vei preintampina eventualele probleme, dar te vei si asigura ca focul va arde curat de fiecare data.
1. Alege sa arzi lemne ce au fost uscate suficient, de preferinta de esenta tare
Daca te intrebi de ce focul tau scoate asa mult fum, provocand depuneri de funingine pe geamul de protectie, trebuie sa stii ca acest lucru se intampla atunci cand arzi lemne ce au inca multa umiditate in fibra. Poate iti spui ca vei curata sticla semineului si ca acest lucru nu este atat de grav, dar sa stii ca lemnele “verzi” produc mult mai mult decat fum si funingine. Ele nu ard curat si produc o cantitate semnificativa de creozot, care se va depune pe peretii hornului. Aceste depuneri nu numai ca au un miros foarte neplacut, dar sunt si foarte inflamabile, putand fi responsabile de incendii.
Daca doresti sa reduci considerabil cantitatea de creozot, funingine, si fum, si sa cresti eficienta semineului tau de fiecare data cand faci foc, foloseste doar lemne uscate. Lemnul proaspat taiat ar trebuie sa stea la uscat intre 6 si 9 luni pentru a se zvanta destul de mult. Daca este posibil, opteaza pentru lemn de esenta tare. Poate ti se va parea mai scump, dar nu vei avea nevoie de mult lemn pentru a te bucura de suficienta caldura in locuinta.
sursa foto: Pixabay
2. Fii cu ochii pe depunerile de creozot si inspecteaza-ti semineul periodic
Desi te poti uita sa vezi cat de mult creozot si funingine s-au depus in interiorul semineului, este intotdeauna recomandat sa chemi o echipa de specialisti sa iti verifice atat semineul cat si hornul. Specialistii Seminee Deus se vor uita nu numai dupa depuneri de substante nedorite si periculoase, dar si dupa urma de uzura sau puncte slabe in semineul si hornul tau. Astfel, eventualele defecte, ce pot fi aproape insesizabile, vor putea fi remediate ieftin si intr-un timp foarte scurt.
3. Evita formarea fumului
Desi orice tip de lemn va produce putin fum atunci cand focul se porneste sau se stinge, acesta nu trebuie sa fie intr-o cantitate prea mare. Cu alte cuvinte, fa un foc adecvat, ce arde sanatos si nu produce prea mult fum. Un foc ce nu arde cu fum nu va produce nici prea mult creozot. Asadar, incearca sa eviti focurile ce ard mocnit sau lemnele ce produc prea mult fum atunci cand ard (de obicei lemnele umede sau “verzi”).
Daca ai prea mult fum in semineu sau in locuinta, atunci inseamna ca ai o problema ce trebuie eliminata. Fie ca lemnele nu sunt adecvate, fie vorbim de o problema la semineul tau, caz in care ar trebui sa chemi o echipa de specialisti in cel mai scurt timp.
4. Nu lasa cenusa sa se acumuleze in semineu in cantitati mari
Un semineu pe lemne va avea cenusa in interior dupa fiecare foc. Nu ar trebui sa lasi stratul de cenusa sa fie foarte consistent, pentru ca poate duce la degradarea prematura a gratarului semineului. Dar, inainte sa cureti semineul de cenusa, asigura-te ca este complete rece, pentru a evita arsurile. De asemenea, nu lasa cenusa in semineu pe sezonul cald, cand nu este folosit semineul, pentru ca cenusa este acida si atrage umezeala.