moderația, mișcarea, consumul alimentelor și băuturilor care favorizează starea de bine
Pe lângă cadouri, cu toții ne pregătim deja să punem pe listele de cumpărături alimentele pe care le vom așeza pe mese de sărbătorile de iarnă ce se apropie. Teama că am putea să ne pierdem silueta ne face uneori să eliminăm din meniu multe dintre preparatele care ne fac plăcere.
Nutriționiștii ne spun însă că există mici secrete care ne permit să ne bucurăm așa cum se cuvine de mesele cu familia și prietenii, fără a ne pune la încercare silueta.
Moderația
Potrivit nutriționiștilor, condiția pentru a ne putea bucura de cât mai multe dintre preparatele specifice acestei perioade este moderația.
„Sărbătorile vin întodeauna cu o multitudine de tentații culinare, mesele pline și meniurile îmbelșugate întregesc, de cele mai multe ori, atmosfera de sărbătoare. Gândul pierderii siluetei poate să îi oprească însă pe mulți din a savura anumite preparate culinare servite la o masă, în această perioadă. Cea mai bună opțiune este însă de a gusta din tot ce ne face plăcere, dar, categoric, cu moderație. De la alimentele care ne plac, la băuturile care ne vor completa mesele, se recomandă consumul moderat”, spune dr. Corina Zugravu, Președintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție.
Mișcarea
Totodată, important este să nu uităm să facem mișcare, chiar și câteva minute de mers pe jos, plimbări scurte, în aer liber, de 15-20 de minute în fiecare zi, sau mers cu bicicleta. Această activitate ne va menține un tonus bun, ne va activa metabolismul și va ajuta sistemul digestiv. Astfel, revenirea la activitățile obișnuite de după perioada sărbătorilor se va face mult mai ușor.
Consumul alimentelor și băuturilor care favorizează starea de bine
Un alt secret ușor de pus în practică este alternarea tuturor grupelor alimentare și cel puțin o masă cu multe fructe și legume pe zi. Pentru a oferi organismului nostru o cantitate optimă de nutrienți, este recomandat să consumăm fructe și legume din toate cele cinci culori: verde, alb, galben/portocaliu, roșu, albastru/mov. În același timp, este important să evităm alimentele puternic procesate sau concentrate.
„Totodată, băuturile pe care le consumăm în timpul mesei au și ele un rol important în menținerea stării de bine, cu atât mai mult cu cât unele dintre ele ne ajută să ne păstrăm și silueta. Berea este o astfel de băutură, care datorită conținutului său de vitamine de tip B, supranumite și vitaminele bunei dispoziții, și a aportului caloric redus, poate fi o alegere foarte bună pentru mesele de sărbători. Berea conține un număr redus de calorii, 105 kcal într-o doză de 250 ml de bere cu alcool și 50 kcal într-o doză de 250 ml de bere fără alcool. Mai mult, în condițiile unui consum moderat, datorită conținutului de fibre (solubile), berea poate duce la un tranzit intestinal optim, ușurând digestia”, a completat Corina Zugravu.
Centrul de Studii despre Bere Sănătate și Nutriție
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie este o entitate cu caracter ştiinţific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina – Aurelia Zugravu, lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriţie, dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar general, şi dr. Mihaela Begea, doctor în ştiinţe inginereşti.
Înfiinţat în luna decembrie a anului 2011 şi lansat oficial în data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii ştiinţifice şi diseminarea informaţiilor în domeniu în rândul comunității medicale şi a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetării de la noi din țară, Centrul finanțează anual studii de cercetare în domeniu, sub forma de burse acordate studenţilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de vârstă. Toate detaliile privind structura şi componenţa Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie pot fi găsite la adresa: www.beresanatatenutritie.ro.