Pentru o parte dintre angajați sau freelanceri, stilul de viață ce includea munca de la distanță era deja o normalitate până în pandemia de Covid-19, însă foarte mulți dintre cei care sunt activi profesional au trecut la munca de acasă în perioada de pandemie, iar de aproape un an experimentează conceptul remote work – work from home și/sau work from anywhere (de oriunde își doresc).
Fără nicio îndoială, lucrul de acasă poate aduce multe beneficii vieții noastre. Dar, deși avantajele pot fi multe, uneori uităm să avem grijă de sănătatea noastră atunci când lucrăm de acasă. Indiferent dacă lucrați de mai mult timp remote sau vă doriți să lucrați remote, echipa Remote Stories vă oferă o serie de sfaturi pentru a vă menține sănătoși atunci când lucrați de acasă.
Ridicați-vă de pe scaun și faceți mișcare
Sincer vorbind, statul jos ore întregi afectează mult sănătatea. Noile descoperiri arată că un stil de viață sedentar este mai dăunător pentru sănătate decât fumatul. Din fericire, puteți combate sedentarismul oprindu-vă din lucru în fiecare oră pentru a face o pauză de 10 minute.
“Mie îmi place mult aplicația Time Out ce îmi reamintește că este timpul să fac o pauză. Dacă nu vă plac aplicațiile vă recomandăm să configurați o alertă pe telefon. O altă recomandare ar fi să folosiți o parte din timpul alocat prânzului pentru a face o plimbare de 20 de minute prin cartierul vostru. Eu îmi folosesc timpul pe care îl petreceam în trafic să fac o plimbare zilnică, mai lungă, pentru a îmi atinge targetul de 10.000 pași/zi. Mara își folosește timpul extra făcând exerciții de gimnastică acasă”, mărturisește Amalia Ștefan, specialistă în tehnologie hotelieră și co-fondatoare a startup-ului Remote Stories.
„Eu nu am răbdare să stau îndelung la laptop, pe scaun, așadar iau pauze mai dese. În aceste pauze îmi planific alte activități precum conversațiile telefonice, pe care le țin mai mereu în picioare sau plimbându-mă prin casă, aranjez câte ceva prin casă, sau fac câteva exerciții pe saltea sau în picioare pentru a mă revigora. În aceste pauze ascult muzică sau deschid ușile spre terasă, să mă bucur de liniștea de afară și de aerul proaspăt”, povestește Mara Eliza Barza, specialistă în comunicare și relații publice și co-fondatoare a startup-ului Remote Stories.
Ieșiți din casă și relaxați-vă în aer liber
Un lucru amuzant se poate întâmpla atunci când începeți să lucrați de acasă. S-ar putea să descoperiți că este ușor să petreceți întreaga zi lucrând și să uitați cât de benefică este socializarea. Vă puteți face un obicei în a merge să vă cumpărați cafeaua de la cafeneaua din cartierul vostru, așa puteți socializa cu vecinii chiar dacă încă trebuie să ne protejăm și să păstrăm distanța.
“Dacă aveți în apropiere colegi sau prieteni care lucrează la distanță, întâlniți-vă cu ei pentru prânz, plimbări și cafea. Cu toții avem nevoie de socializare, iar micii antreprenori care au îndrăznit să țină terasele deschise au nevoie de noi! Din punct de vedere emoțional, o iesire la un prânz vă va aduce multă energie pozitivă!”, spune Amalia Ștefan din echipa Remote Stories.
„Așa cum spuneam anterior, atunci când lucrez de acasă obișnuiesc să iau mai multe pauze. În acest timp, uneori merg să fac cumpărături de la strip mall-ul din apropiere, să fac o plimbare prin cartier sau prin parcurile din apropiere, alteori ies să mă văd cu prieteni, colaboratori. Deseori mă întâlnesc și cu Amalia, prietena și colega mea din Remote Stories, la o cafea, la o plimbare în are liber sau să luăm prânzul împreună”, adaugă Mara Eliza Barza.
Săriți peste acele gustărele/ronțăieli
„Încerc să mă trezesc zilnic cât mai devreme, adică în jur de 7-8 a.m, indiferent de ora la care m-am culcat, astfel încât să pot respecta mesele principale și să mă bucur cât mai mult de noua zi din viața mea și de lumina soarelui, mai ales că în timpul iernii se întunecă mai devreme. Îmi place să pregătesc micul dejun, iar masa de prânz o iau deseori la părinții mei, care locuiesc în apropiere de mine”, spune Mara Eliza Barza din echipa Remote Stories.
“Un frigider și o cămară complete pot provoca “dezastre” atunci când lucrați de acasă. Într-un timp relativ scurt m-am îngrășat 15 kg. Pentru a evita obiceiurile alimentare nesănătoase, eu am decis să îmi planific din timp gustările și mesele. Planificarea meselor este extrem de importantă pentru că astfel o să evitați să cumpărați alimente nesănătoase. Eu am renunțat să merg în supermarketuri si folosesc aplicații pentru cumpărături. Așa timpul extra îl petrec cu familia mea”, adaugă Amalia Ștefan.
Aveți grijă de ochii voștri
“La fel ca și restul corpului, ochii au nevoie de o pauză când lucrezi în majoritatea timpului la calculator. Deci, asigurați-vă că o să vă uitați pe fereastră la un punct în depărtare pentru cel puțin un minut la fiecare 30 minute. Acest lucru va ajuta ochii să se recupereze”, menționează Amalia Ștefan din echipa Remote Stories.
“M-am obișnuit să îmi ridic privirea de la laptop și să privesc deseori pe geam, spre cer, copaci, casele din jur, mai ales când task-urile pe care le am presupun creativitate și idei noi. Îmi găsesc mai ușor inspirația privind spre geam și în același timp îmi protejez și ochii. O modalitate supimentară de a vă proteja ochii este să folosiți ochelari de protecție pentru laptop/computer, pe care îi puteți comanda de la orice centru de optică”, spune Mara Eliza Barza.