Te afli în căutarea celor mai buni candidați pentru ocuparea posturilor disponibile în cadrul firmei tale? Compania la care lucrezi te-a delegat pentru recrutarea și selecția celor mai valoroase talente pentru posturile vacante?
Atunci trebuie să faci față cu succes acestei noi provocări. Noi ți-am pregătit câteva sfaturi utile care să te ajute să îți pui planul în aplicare.
Adaptează-te pentru a recruta rapid
sursa foto: pixabay
Piața muncii este una plină de provocări pentru companiile care recrutează în prezent. Acest lucru se datorează faptului că numărul cererilor de angajare depășește cu mult cel al candidaților dornici să se angajeze.
În plus, mulți dintre cei care aplică pentru anumite posturi nu îndeplinesc condițiile necesare pentru acestea. Din acest motiv, descoperirea candidatului ideal a devenit o adevărată provocare.
Soluția, în acest caz, constă în capacitatea ta de a te adapta la condițiile actuale.
- Nu trebuie să faci compromisuri majore în ceea ce privește cunoștințele și experiența necesară pentru ocuparea posturilor disponibile. Cu toate acestea, trebuie să fii deschis și să nu te aștepți ca vreun candidat să respecte la virgulă chiar fiecare cerință la care te-ai gândit.
- Adaptează-ți așteptările și fii selectiv cu cei pe care îi alegi pentru a discuta față în față. În unele cazuri, poți opta pentru intervievarea telefonică în etapa inițială. Astfel, vei economisi timp și îi vei intervieva direct doar pe candidații pe care îi consideri cei mai potriviți pentru posturile disponibile.
Pregătește o ofertă salarială corectă
Știm că scopul tău este de a descoperi cele mai valoroase talente pentru firmă, pentru care să plătești un salariu rezonabil. Cu toate acestea, trebuie să știi că acest factor poate deveni un impediment în cadrul procesului de recrutare și selecție.
- Multe companii întâmpină probleme în atragerea celor mai buni candidați pentru posturile disponibile datorită faptului că oferta lor salarială nu este cea mai bună. Poate că nu poți oferi cele mai mari salarii de pe piață, însă oferta pe care o pregătești și o prezinți candidaților trebuie să fie una corectă și justificată.
- În plus, trebuie să fii dispus să negociezi oferta salarială. Pentru aceasta, alcătuiește o listă de beneficii suplimentare pe care le poți acorda candidaților potriviți, atunci când aceștia îți vor prezenta așteptările lor financiare. Negocierea salarială reprezintă una dintre cele mai importante etape ale procesului de recrutare.
- Majoritatea candidaților nu doresc neapărat cel mai mare salariu din piață. În schimb, aceștia acordă importanță sporită diverselor beneficii sau pachete de compensații oferite. Acestea îi pot ajuta să ajungă la targhetul financiar pe care și l-au propus.
Promovează-te pentru a atrage candidații potriviți
Un lucru pe care trebuie să îl faci constant, chiar și atunci când nu recrutezi, este să îți promovezi brandul angajator. Astfel, îi vei convinge pe cei mai buni candidați să vină la tine, să urmărească posturile vacante din cadrul firmei tale și să își dorească să devină membri ai echipei.
Prin urmare, atunci când demarezi un nou proces de recrutare și selecție, vei avea șanse mari de a alcătui rapid o listă de candidați cu adevărat valoroși. Brandul tău trebuie să fie ușor de recunoscut și să rezoneze perfect cu profilul celor mai buni candidați.
Acordă atenție candidaților pasivi
Conform specialiștilor LinkedIn, 75% dintre profesioniștii cu profil pe platforma lor pot fi considerați candidați pasivi.
- Acest lucru înseamnă că, deși aceștia nu se află în căutarea unui loc de muncă în prezent, sunt mereu deschiși pentru a descoperi noi oportunități. Astfel, atunci când le acorzi acestora atenție, îți sporești șansele de a identifica candidați valoroși, pe care îi poți aborda.
- În plus, poți apela și la actualii angajați pentru a alcătui o listă de recomandări din partea acestora. Aceștia cu siguranță cunosc și alte persoane competente sau cu potențial în domeniul în care activează.
- Nu în ultimul rând, trebuie să participi frecvent la evenimentele cunoscute din industrie. Atunci când faci networking, ești recunoscut ca și formator de opinie în cadrul domeniului tău de activitate. Candidații valoroși vor să facă parte din companiile cunoscute în piață.
Prin urmare, trebuie să îți promovezi constant brandul angajator, să fii prezent la cele mai importante evenimente și să pregătești oferte salariale corecte pentru candidați. Astfel, vei spori considerabil șansele de a angaja cele mai valoroase talente în cadrul companiei tale, pentru a-i spori valoarea.