Bucataria este inima casei voastre, dar poate fi surprinzator de periculoasa. Luati in considerare faptul ca o bucatarie este echipata cu cutite ascutite, suprafete expuse la cald, hota, tavi pline de grasimi etc. Probabil ca unul dintre marile pericole din bucatarie este hota. Curatarea hotei este extrem de importanta.
Indiferent daca sunteti experimentati sau nu, urmatoarele sfaturi va pot ajuta la o mai buna intretinere a bucatariei:
1. Curata hota periodic. Hotele sunt un pericol constant de incendii din cauza grasimilor care se acumuleaza in tubulatura si pe filtrul acesteia. Curata hota cu solutii degresante, in special filtrul si masca acesteia, pentru tubulatura si ventilator apeleaza la specialisti!
sursa foto
2. Curata repede dupa ce ai gatit. Atunci cand pregatesti mancare este esential sa curatati imediat pentru a preveni accidente. Chiar si o mica cantitate de apa sau alimente creeaza un pericol de alunecare. Uleiul din spray-urile de gatit sunt deosebit de periculoase
3. Testeaza periodic detectorul de fum din bucatarie, daca ai unul instalat.
4. Extinctorul este cel mai important “accesoriu” dintr-o bucatarie. Accidentele se pot produce pe neasteptate, nimeni nu isi doreste ca un incendiu sa izbucneasca in bucataria sa, dar daca se intampla asta, veti fi bucurosi sa aveti un stingator de incendii la indemana. Este importat sa stiti cum sa il utilizati si sa il stocati intr-un loc usor accesibil.
5. Trebuie sa fiti constienti de ceea ce inseamna focul. Cele mai multe incendii iau amploare din cauza oxigenului, astfel incat sufocarea unui incendiu cu o carpa umeda sau acoperirea sa cu o oala functioneaza bine. Utilizati bicarbonat de sodiu, sare sau un capac pentru a elimina incendiile cauzate de grasime. Nu folositi niciodata apa. Daca situatia este grava apelati 112! Cand aveti dubii parasiti imediat casa.
6. Fiti atenti la haine si accesorii. S-ar putea sa nu va fi gandit, dar imbracaminte si accesoriile pot prezenta un pericol pentru gatit. Un bun exemplu ar fi manecile lungi si parul lung neprins care pot lua foc,
7. Dezinfectati bucataria. Stiati ca in bucatarie se dezvolta mai multe bacterii decat in orice alta camera din casa? Pentru a elimina bacteriile, curatati bucataria cu o solutie de apa si dezinfectant, cat mai des posibil. Exista o sumedenie de dezinfectanti in magazine care curata in profunzime, dar in acelasi timp sunt si siguri pentru voi si familia voastra. De asemenea, curata tocatoarele de fiecare data dupa utilizare. Buretii de vase sunt si ei cunoscuti pentru bacteriile pe care le dezvolta. Pentru a ucide bacteriile de pe un burete, umeziti-l si lasati-l in cuptorul cu microunde timp de doua minute. Lasati apoi buretele sa se raceasca inainte sa il scoateti. Schimbati zilnici recipientul in care puneti buretele si spalati-l cu apa fierbinte.