Vinul este una dintre cele mai populare bauturi alcoolice din lume. De-a lungul timpului a incantat milioane de oameni cu gustul bogat, aromele fine, taria si culoarea sa. Pe piata exista numeroase tipuri si branduri de vin. Unele provin din podgoriile faimoase ale Frantei, altele din vinariile insoritei California si din alte regiuni. Bineinteles, nu lipsesc vinurile romanesti, dintre care multe sunt la fel de bune sau chiar mai bune decat cele de afara. Ca sa alegi un vin de calitate trebuie sa stii sa-l recunosti. Pentru consumatorul obisnuit, acest lucru poate parea dificil. Insa, daca inveti care sunt detaliile care fac diferenta, vei putea alege mereu un vin bun.
sursa foto
Tine cont de culoare
Vinul poate fi alb, rose sau rosu. Nuantele difera de la un soi de vin la altul si de la un producator la altul, dar exista anumite detalii legate de culoare care conteaza. De exemplu, daca te atrage colectia de vinuri rose a unei crame, verifica transparenta vinului. Vinul rose nu trebuie sa fie tulbure. Acelasi lucru este valabil pentru orice tip de vin, oricat ar fi de corpolent. Un vin tulbure fie este de calitate slaba, fie a inceput sa fermenteze din nou in sticla.
Vinul rosu nu trebuie sa aiba nuante de violet, pentru ca doar maturarea insuficienta produce un astfel de aspect cromatic. In ce priveste vinul alb, un galben intens poate indica degradarea. Un vin galben pai este un vin tanar, dar potrivit pentru consum.
Miroase si gusta vinul
Cand ai posibilitatea de a incerca vinul, nu rata ocazia. Miroase cu atentie inainte de a bea. Un vin de calitate miroase a fructe, flori si diferite alimente. Un vin inferior miroase are arome slabe sau intepatoare si neplacute. Cand un vin miroase a otet, este clar ca este de o calitate mult inferioara. Aromele trebuie sa fie subtile, placute si sa-ti ramana in memorie.
Gustul completeaza mirosul licorii lui Bachus. Continutul de tanini influenteaza mult gustul, de aceea trebuie sa fie echilibrat. Notele de gust trebuie sa fie subtile si placute. Gustul acru sau fad indica o bautura proasta. Gustul lemnos este semnul unei aerari insuficiente a vinului. Un alt semn al calitatii inferioare este astringenta. Un vin bun nu-ti lasa gura punga, chiar daca este acid. Senzatia pe care ti-o lasa pe limba trebuie sa fie de moliciune, nu de asprime. De asemenea, vinurile de calitate au un gust placut si persistent.
Cumpara vinuri de crama
In ultimii ani consumatorii au descoperit, cu ocazia tururilor ghidate, lumea cramelor. Multi au fost impresionati de vinurile unor crame mai putin cunoscute sau aflate la inceput de drum. Vinurile de crama sunt de preferat celor produse in fabrici sau importate din tari in care nu stii ce procedee de productie se aplica. Vinificatorii din crame isi aleg cu atentie strugurii si ii proceseaza cu exigenta, pentru a le pune in valoare calitatile.
Ia in considerare premiile si distinctiile
In fiecare an au loc competitii si targuri de vinuri nationale si internationale, la care participa producatori din toate regiunile. Vinurile sunt degustate cu atentie si jurizate de specialisti. Acestia analizeaza toate aspectele care contribuie la calitatea unui vin, de la gust si miros la culoare. Premiile si distinctiile se ofera doar produselor de exceptie, care impresioneaza in toate privintele. Asadar, daca vezi pe eticheta unui vin medalii si distinctii, este un semn bun. Poti alege vinul respectiv fara indoieli. Cu siguranta este vorba de un produs vinicol special.
Alegerea unui vin de calitate nu este dificila, daca tii cont de sfaturile noastre. Nu uita sa iei in calcul mancarea servita inainte de a cumpara vinul, pentru ca doar astfel te poti bucura din plin de calitatile acestuia.