Care este primul lucru la care te gândești atunci când te-ai hotărât să achiziționezi un aparat de aer condiționat? Calitate sau preț? Sau amândouă? Noi preferăm să mizăm pe eficiență! Cum îți dai seama dacă un aparat de aer condiționat este eficient? Află din ghidul următor care sunt criteriile pe care trebuie să le iei în calcul. Pe de altă parte, ai putea direct să consulți oferta de aparate de aer condiționat Daikin, acolo unde calitatea se combină cu eficiența.
Sursa foto
Spațiul pe care vrei să-l climatizezi
Primul criteriu pe care vrei vrea să-l iei în calcul este chiar dimensiunea spațiului pe care ai de gând să-l răcești/încălzești. Vei descoperi destul de repede că modelele de aer condiționat sunt grupate în funcție de capacitate, calitate care se măsoară în BTU/oră. BTU vine de la „British Thermal Units”. Cu cât acest raport este mai mare, cu atât mai puternic va fi sistemul. Puterea sistemului va fi determinată în funcție de suprafața spațiului, după cum urmează:
- 15 metri pătrați – 5.000 BTU/oră;
- 20 – 25 metri pătrați – 9.000 BTU/oră;
- 25 – 35 metri pătrați – 12.000 BTU/oră;
- 40 – 50 metri pătrați – 18.000 BTU/oră;
- 60 – 70 metri pătrați – 24.000 BTU/oră;
- 100 metri pătrați – 36.000 BTU/oră;
Ține minte și faptul că o unitate interioară va putea climatiza o singură cameră în mod eficient. Dacă alegi un model subdimensionat te vei confrunta cu un consum crescut de energie electrică și un randament scăzut, iar dacă alegi un model supradimensionat vei avea parte de opriri și porniri repetate, care, de asemenea, vor consuma curent.
Performanța energetică
Al doilea criteriu demn de luat în calcul în procesul de selecție este performanța energetică. Aici vei avea de-a face cu valorile EER, adică „Energy Efficiency Ratio”, în cazul răcirii și COP, adică „Coefficient of performance”, pentru încălzire. Raportul dintre acești coeficienți se referă la gradul de energie termică eliberată și gradul de energie electrică absorbită.
Cu cât acești coeficienți sunt mai ridicați, cu atât aparatul de aer condiționat va avea o clasă energetică mai bună. Există șapte clase energetice, de la A la G. Evident, produsele din clasa A, A++ și A+++ vor fi mult mai eficiente, deci mai economice decât cele din clasele B sau C. Diferențele pot fi chiar de 40% în ceea ce privește eficiența energetică, așadar mare atenție la produsul pe care-l achiziționezi.
Ce funcții are aparatul
Eficiența unui aparat de aer condiționat va fi influențată și de funcțiile sale. Dacă funcțiile standard sunt cele clasice pentru un aparat de climatizare, adică răcire/încălzire/ventilație, cele mai performante modele se laudă cu multe alte calități. În funcție de preferințe și nevoi, poți opta pentru includerea următoarelor funcții:
Dezumidificare a aerului, folositoare pentru prevenirea igrasiei sau a mucegaiului;
- Purificare a aerului, funcție ce poate îmbunătăți calitatea aerului de la interior, îmbunătățind, astfel, și starea de sănătate a locatarilor;
- Autocurățare, o funcție extrem de importantă deoarece nu va fi nevoie să cureți aparatul o dată la șase luni sau să-i înlocuiești periodic filtrele;
- Autodiagnoză, funcție prin care aparatul se va autoevalua și va identifica potențialele erori de funcționare;
- Scanare 3D, funcție care permite direcționarea jetului de aer pentru a nu provoca neplăceri locatarilor;
- Primirea comenzilor prin WiFI, pentru un control facil și de la distanță al aparatului de aer condiționat;
- Programarea permite oprirea/pornirea programată a aparatului, în funcție de nevoi.
Dacă iei în calcul toate aceste criterii și apelezi la ajutorul specialiștilor, nu vei putea face o alegere greșită!