Daca incepi sa realizezi ca nu mai auzi foarte bine, persoanele cu care interactionezi iti reproseaza destul de des ca nu ii mai auzi, te obisnuiesti sa dai sonorul televizorului cat mai tare, toate acestea sunt argumente clare ca trebuie sa vizitezi un medic ORL-ist cat mai urgent. Daca doctorul iti recomanda un aparat auditiv, iata ce trebuie sa cunosti referitor la aceasta problema.
Conform specialistilor, problema scaderii auzului, denumita si hipoacuzie, este provocata in unele cazuri de o boala infectiosa a urechii sau de dopurile de ceara. In cazul varstnicilor, slabirea auzului se datoreaza varstei inaintate, dar aceasta problema se intampla din ce in ce mai frecvent si in cazul tinerilor, mai ales al acelora care obisnuiesc sa asculte muzica in casti cu sonorul la maximum.
Pensionarii si cei cu asigurare de sanatate in sistem public, pot merge la medicul de familie, care ii vor trimite catre un specialist ORL pentru un diagnostic corect si pentru a primi tratamentul adecvat. Daca este nevoie, medicul de familie va vor trimite si la un cabinet specializat in audiologie, unde iti va fi testat auzul prin intermediul unei audiograme: ţi se vor difuza sunete la căşti, iar tu va trebui să apeşi pe un buton atunci când le auzi.
Dupa consultul specialistilor si aplicarea tratamentelor necesare, persoanele care sufera de deficiente de auz vor fi nevoite sa poarte un aparat auditiv, acesta avand rolul de a amplifica sunetele fara a-i deranja pe cei din jur.
Aceste aparate auditive sunt concepute special pentru a amplifica doar sunetele de frecventa joasa, dar nu si pe cele puternice.
Astfel, acele persoane carora le-au fost recomandate proteze auditive vor auzi mai tare doar acele sunete pe care nu l-ar auzi suficient de clar fara acest dispozitiv.