A. Pascu
Sfantul Antonie cel MareaA fost supranumit si Parintele Monahilor – intr-o vreme avea “20 000 de ucenici risipiti prin pustiu”.
Acest sfant nu a scris foarte multe, insa dupa moartea sa Sfantul Atanasie cel Mare, Patriarhul Alexandriei, care i-a fost ucenic si prieten, a scris “Viata Sfantului Antonie”, text care a ajuns unul de baza pentru cei care vor sa il cunoasca pe sfant.
“Sfantul Antonie cel Mare, biruitorul in razboiul nevazut” este o carte care ii familiarizeaza pe cei interesati cu viata sfantului, cu viata sa in pustnicie, cu ispitele pe care le-a biruit si cu invataturile sale asa cum reies din faptele sale.
„Nu toti oamenii sunt capabili sa primeasca de la inceput o hrana tare, pustniceasca, cum sunt invataturile Sfantului Antonie. Pe multi oameni ii sperie asprimea acestui model de viata si ii indeparteaza, caci nu toate sufletele au taria de a trece dincolo de coaja dura a nevointelor spre miezul dulce al darurilor pe care le primesc sihastrii.” (p. 6)
Sfantul Antonie cel Mare “a fost primul care s-a restras in pustie, folosind singuratatea, asprimea vietii, si a climei, monotonia ocupatiilor, pentru a-si desprinde sufletul de lume si a-l lipi numai de Dumnezeu.” (p. 7)
Cititorii vor descoperi calitatile pe care a pus accent Sfantul Antonie cel Mare – smerenia fiind unul dintre cele mai importante. Vor afla numeroase exemple de actiuni din viata sfantului, inclusive despre vindecari savarsite. Lucrarea devine asadar o poarta spre descoperirea vietii si a principiilor, invataturilor Sfantul Antonie cel Mare pentru toti cei interesati.