de Nicolae Grigorescu la fotografii de colectie Iosif Berman
Luna februarie aduce în prim-planul pieței românești de artă o suită de șase evenimente extrem de diversificate, cu cel mai mare număr de loturi tranzacționate în România într-o singură sesiune, din ultimele șase luni (peste 500 de loturi): Sesiunea de licitații Artmark 18-20 februarie.
Licitațiile Artmark se adresează gusturilor estetice ale unui public iubitor de artă variat, ce poate adjudeca prin prezenţa în sală, dar şi online, la prețuri ce pornesc de la sub 50 de euro și ajung până la valori de ordinul zecilor de mii de euro, atât opere cu valoare muzeală, din sfera picturii sau sculpturii, cât și piese de colecție emblematice pentru istoria fotografiei în România sau piese rare de epocă, de la miniaturi de format mărțișor la aparate fotografice sau mașini de scris reprezentative pentru evoluția tehnologiei.
Sesiunea de licitații a lunii februarie este deschisă de Artmark în seara de marți, 18 februarie, la JW Marriott Bucharest Grand Hotel, locul de desfășurare a unui spectacol ce aduce pe aceeași scenă numele grele ale artei românești: trei capodopere de mici dimensiuni semnate Nicolae Grigorescu, loturi ce se anunță a fi atracția principală a serii, o natură statică tipică universului transpus de Theodor Pallady în opera sa („Natură statică cu vas cu crizanteme şi trabuc”, estimare: 5.000 – 8.000 de euro) sau portretul expresiv, cu tușe desprinse din universul exotic și muzical al poetului simbolist Ion Minulescu, al lui Iosif Iser („Turc la cafea”, valoare estimativă: 3.000 – 5.000 de euro). Din aceeași licitație, Licitația de Mărțișor I – Pictură și Sculptură nu lipsește arta postmodernă și contemporană, locul de întâlnire al unor pictori ce s-au reflectat constant și vizibil în preferințele colecționarilor români din ultimii ani: Sabin Bălașa („Reverie”, estimare: 3.000 – 4.500 de euro), Constantin Piliuță („Cele trei grații”, estimare: 1.200 – 2.400 de euro), Horia Bernea („Prapor”, estimare: 1.000 – 1.600 de euro) sau Sorin Ilfoveanu („Vas cu flori”, valoare estimativă: 700 – 1.200 de euro).
Cea de-a doua seară a Sesiunii de licitații Artmark vine la Palatul Cesianu-Racoviță, miercuri, 19 februarie, cu o bogată ofertă de piese de colecție, pentru prima oară tranzacţionate pe o piaţă de profil, în cadrul Licitației „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului”. Colecționarii au șansa adjudecării unor loturi atractive, precum maşina de scris Olivetti din anii ’60, ce a aparţinut scriitorului și diplomatului George Macovescu, Preşedinte al Uniunii Scriitorilor (preţ de pornire: 150 de euro) sau un aparat de fotografiat marca Hermann Mackenstein, însoțit de trepied și trei plăci fotografice, fabricat la începutul sec. XX (preţ de pornire: 400 de euro).
În aceeași seară de miercuri, 19 februarie, Licitația de Fotografie și Benzi desenate sporește diversitatea „Cabinetului de Curiozități” cu peste 130 de loturi ce realizează o incursiune în istoria fotografiei româneşti, de-a lungul a trei secole. În evenimentul Artmark se distinge o fotografie de mari dimensiuni, developată, experimental, pe pânză iar nu pe hârtie, realizată la cca. 1910 de către fotograful oficial al Reginei Elisabeta, Franz Mandy (valoare estimativă: 1.000 – 1.500 de euro), cel care în februarie 1893 avea să fie primul fotograf din România care anunța publicul că execută și „fotografii în culori”.
Licitația de Fotografie și Benzi desenate oferă cunoscătorilor șansa de a valoriza mai multe loturi de fotografie semnate de Iosif Berman, cunoscut în plan internațional pentru colaborările cu New York Times, Associated Press sau Scandinavian Newspaper Press, iar în plan național, ca fotoreporter, alături de jurnaliștii Brunea Fox și Geo Bogza și ca fotograf oficial al Curții Regale. Loturile Iosif Berman pornesc de la 50 de euro, remarcând între altele: Instantanee pitorești, lot de 11 fotografii, București, perioada interbelică (estimare: 300 – 500 de euro), respectiv Țărani români și moștenirea romană, Adamclisi, anii ’30, piesă rară de colecție (estimare: 200 – 300 de euro).
Expoziţia de Mărțișor mai poate fi vizitată la Palatul Cesianu-Racoviţă, Str. C.A. Rosetti nr. 5 până miercuri, 19 februarie. Sesiunea de Licitații Artmark se desfăşoară în perioada 18-20 februarie, după cum urmează: Licitația de Mărțișor I – Pictură și Sculptură (marți, 18 februarie, ora 19.30, JW Marriott Grand Hotel), Licitația „Cabinetul de Curiozități – Arta Fotografiei, Muzicii și Scrisului” & Licitația de Fotografie și Benzi desenate (miercuri, 19 februarie, ora 19.30, Artmark – Palatul Cesianu-Racoviță), Licitația de Mărțișor II – Mărțișoare de epocă, Bijuterii și Artă Decorativă & Licitația de Artă Românească Importantă (joi, 20 februarie, ora 19.30, Athénée Palace Hilton).