Asa cum v-am obisnuit deja, va trimit rezultatele la cateva sondaje desfasurate pe BestJobs in ultima vreme:
– 91% din candidati cred ca in Romania exista discriminare la angajare!
– 27,9% din angajatii romani au avut o relatie amoroasa la locul de munca!
– Seriozitatea candidatilor din Romania scade de la an la an! (premiera – sondaj in cadrul firmelor angajatoare!!!)
– Cel mai important lucru dintr-un CV este experienta! 91% din candidati cred ca in Romania exista discriminare la angajare!
In cadrul unui sondaj efectuat pe BestJobs.ro in perioada 24-25 septembrie 2008, pe un esantion de 2016 respondenti, marea lor majoritate (91%) au declarat ca din punctul lor de vedere exista discriminare la angajare.
Aceasta discriminare poate sa ia diverse forme. Cele mai intalnite sunt discriminarile in functie de varsta si etnie.
Discriminarea de varsta. In general, persoanele cu o singura calificare, care au varsta de peste 40 de ani, mai ales in provincie, au probleme mai mari la reangajare. Angajatorii prefera persoanele tinere, deoarece:
– vor colective mai dinamice
– persoanele mai in varsta au probleme mai mari de sanatate, ceea ce le face mai mult timp indisponibile la munca
– de asemenea, majoritatea din ei au si copii acasa, ceea ce le limiteaza munca prestata peste program
– persoanele mai in varsta tind sa se adapteze mai greu la schimbari si au capacitatea de invatare mai redusa decat tinerii
– nu in ultimul rand, exista perceptia ca persoanele cu experienta vor cere salarii mai mari decat tinerii, asa ca multi angajatori prefera angajati cu experienta mai mica, si cu bani mai putini.
Pe termen mediu, odata cu scaderea numarului de forta de munca din Romania, angajatorii vor fi obligati de situatie sa accepte mai usor si persoanele trecute de anumita varsta. Si atunci vor lua in considerare mai mult avantaje, precum loialitate mai mare pentru firma si determinare mai mare ca a tinerilor.
Discriminarea de rasa – in general persoanele de etnie rroma sunt evitate, datorita perceptiei negative larg raspandite.
Crezi ca exista discriminare la angajare?
1.Da – 91%
2.Nu – 9%
27,9% din angajatii romani au avut o relatie amoroasa la locul de munca!
In perioada 26-29 septembrie, pe situl BestJobs.ro s-a desfasurat un sondaj pe 2708 respondenti, in urma caruia a reiesit un fapt foarte interesant: peste un sfert din romani au avut o relatie amoroasa la locul de munca. In conditiile in care oamenii stau impreuna cu colegii de munca 10 ore pe zi, iar multi dintre ei ies impreuna si dupa orele de program sa socializeze, este o consecinta fireasca sa se infiripe astfel de relatii 🙂
Alexandra Dinca, Marketing Manager Noi2.ro: "Aparitia relatiilor intre angajatii aceleiasi firme poate creea o atmosfera mult mai dinamica in cadrul firmei. Aceasta atmosfera se incadreaza perfect in tipologia barbatului si femeii moderne si care poate influenta pozitiv rezultatele anagajatului, respectiv a firmei."
Totusi, multe companii au reguli foarte stricte impotriva acestor relatii, deoarece pot scade eficienta muncii ambelor persoane. In cazuri extreme, persoanele respective sunt obligate sa paraseasca compania.
Ai avut vreo relatie la locul de munca?
1.Da – 27,9%
2.Nu – 72,1%
Seriozitatea candidatilor din Romania scade de la an la an!
In premiera, pe BestJobs.ro am intrebat companiile angajatoare ce parere au despre seriozitatea candidatilor care le vin la interviu.
Rezultatele nu au fost deloc bune.
Se pare ca pe masura ce balanta puterii de negociere se inclina in favoarea candidatilor, acestia devin din ce in ce mai neseriosi, pentru ca stiu ca au de unde sa aleaga. Procentul de prezentare la interviurile pentru joburi de entry-level scade dramatic.
Astfel sunt cazuri in care, desi candidatii aplica din proprie initiativa pentru un job, sunt sunati de recrutor, se planifica de comun acord un interviu, dar la intalnire ajung DOAR 10%. In rest nici macar nu suna sa spuna ca nu mai ajung, ceea ce denota o lipsa cronica de seriozitate.
La sondaj au raspuns 67 de companii angajatoare din Romania!
Cum a evoluat seriozitatea candidatilor din Romania in ultimul an?
1.In bine – 25%
2.La fel ca anul trecut – 33%
3.In rau – 42%
Cel mai important lucru dintr-un CV este experienta!
Urmatorul sondaj a fost facut pe BestJobs.ro, in septembrie 2008, pe 1855 candidati:
Care crezi ca este cel mai important lucru la un CV?
1.formatarea textului – 6,0%
2.experienta – 66,1%
3.educatia – 8,6%
4.referintele – 3,2%
5.scrisoarea de intentie atasata – 5,6%
6.limbile straine – 3,6%
7.abilitatile IT – 3,0%
8.altele – 3,7%
Experienta este intr-adevar cel mai important element dintr-un CV, cu mult peste educatie, limbi straine sau abilitatile IT. Economia romaneasca are nevoie de angajati care stiu sa faca ceva, nu neaparat sa aiba o educatie supradimensionata.
E interesant ca doar 3,2% cred ca referintele sunt cele mai importante in cazul unui CV, in conditiile in care majoritatea spun ca in Romania angajarile in multe locuri inca se mai fac pe pile.
{mosloadposition user10}