Producţia TV „La urgenţă”, a cărei primă serie a fost difuzată anul trecut şi la începutul acestui an pe TVR 1, a obţinut Premiul pentru serial TV la Premiile Uniunii Cineaştilor, decernate azi la Cinema Studio. Totodată, actriţa Luminiţa Stoianovici a obţinut Premiul de interpretare pentru rolul secundar feminin Ştefania Motrea din seria „La urgenţă”. La aceeaşi categorie actriţa Carmen Ungureanu a obţinut premiul pentru rolul secundar din filmul „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”.
Primul serial medical românesc a concurat cu alte 15 titluri la secţiunea ficţiune şi a fost desemnat câştigător de un juriu prezidat de Alexa Visarion şi format din alţi opt membri. Printre titlurile de proiecte de ficţiune alături de care a fost evaluat „La urgenţă” s-au numărat „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii", „Hârtia va fi albastră", „Margo", „Şi totul era nimic…", „A fost sau n-a fost?", „Ryna" şi „Happy End" şi „Peştele verde" de la TVRM.
Preşedintele TVR Tudor Giurgiu, directorul de programe Horia Romanescu, producătoarea Adela Harnagea şi regizorul Andrei Zincă au fost prezenţi la festivitate şi au primit premiul din partea organizatorilor.
Preşedintele director general al televiziunii, al cărui film „Legături bolnăvicioase” a fost premiat la categoria Regie-film, a mulţumit şi a făcut „un apel la conciliere între cele două bresle: cinematografie şi televiziune”.
La rândul său, prăducătoarea Adela Harnagea a mărturisit la cald după primirea premiului pentru serialul „La urgenţă”: „Orice producǎtor, ca şi orice mamǎ, îşi vede copilul ca fiind cel mai frumos. Nu cred, însă, cǎ exagerez când spun cǎ „La urgenţǎ” e o piatrǎ de hotar în televiziunea româneascǎ. E prima tentativǎ – îndrǎznesc sǎ spun, reuşitǎ – de serial profesionist: dovadǎ în acest sens sunt valorile înalte de producţie de la toate compartimentele: regie, imagine, scenariu, distribuţie, decor, costume, montaj, coloanǎ sonorǎ, etc. Dar dincolo de felul în care serialul aratǎ, diferenţa o face substanţa lui: este primul serial care nu se petrece într-o lume virtualǎ, de nerecunoscut şi fǎrǎ repere. E un serial care se întâmplǎ chiar aici, în România, care are o geografie realǎ, descrie întâmplǎri verosimile, oameni în carne şi oase. Serialul şi-a propus sǎ jongleze cu acţiuni şi fire paralele, cu multe personaje bine croite, cu eroi complecşi şi nu doar în alb şi negru, cu situaţii cu care s-a confruntat fiecare dintre noi. S-a lucrat într-un ritm infernal, cu o armatǎ de oameni – echipǎ, actori, figuranţi – care, timp de 4 luni, nu şi-au vǎzut, practic, familia, cu consultanţi medicali şi cu multǎ documentare. Ce a rezultat a fost un produs comparabil cu ce se face pe piaţa televiziunilor din afarǎ, un omagiu adus acestor eroi imperfecţi care sunt medicii de urgenţǎ”.
{mosloadposition user10}