O cronologie obiectivă a Revoluţiei române, în 15 episoade, realizată de Cornel Mihalache şi Răzvan Butaru, va fi difuzată din 2 decembrie, de luni până vineri, de la ora 23.00, la TVR 1 şi TVR 1 HD.
Televiziunea Română – unul dintre principalii actori ai Revoluţiei din 1989 – propune telespectatorilor săi un serial documentar despre cel mai important eveniment trăit de societatea românească în ultimii 83 de ani, de la înlăturarea monarhiei din România (tot în decembrie).
„1989 – Decembrie roşu este o producţie realizată din necesitatea de a cunoaşte adevărul despre o epocă nu de mult apusă, despre un eveniment care a schimbat destinul tuturor românilor”, explică realizatorii producţiei în 15 episoade, pe care TVR 1 HD o va difuza din 2 decembrie, de luni până vineri, de la ora 23.00.
Revoluţia română ne-a oferit şansa, în ultimii 30 de ani, să înţelegem şi să trăim libertatea. Serialul este important mai ales pentru tinerii care nu ştiu nimic din ceea ce a însemnat, cu adevărat, această poveste din decembrie ‘89, este important pentru toţi cei care nu înţeleg ce reprezintă Revoluţia română pentru istoria României şi pentru istoria personală a fiecăruia dintre noi. Dar spectatorul tânăr, ca şi cel care a uitat, trebuie să se raporteze la ceva. Şi nu numai vorbind de Baricada de la Intercontinental, ci şi de revoltele şi revoluţia de la Timişoara, Iaşi, Arad, Brăila, Buzău, Cluj, Constanţa, Cugir, Lugoj, Reşiţa, Sibiu, Bucureşti.
Rapoartele comisiilor de cercetare, sintezele parchetelor de-a lungul timpului, stenogramele în faţa comisiilor senatoriale, toate documentele de pe site-urile dedicate, multitudinea de interviuri personale din 1997 până astăzi, cărţile şi articolele de presă, catalogate, fişate şi inventariate au constituit o bază solidă pentru demararea proiectului 1989 – Decembrie roşu. Sunt generaţii care nu au trăit şi nu au înţeles ce s-a petrecut atunci şi nici nu ar avea de unde să înţeleagă. S-au scris biblioteci de cărţi, există un Institut al Revoluţiei, există studii interesante, dar şi maculatură pe seama Revoluţiei Române.
„Considerăm o datorie morală, pentru cineva care a studiat şi a cercetat aceste evenimente, să ducă până la capăt această muncă, la 30 de ani de la momentul decembrie 1989. Într-o manieră rece, crudă chiar, serialul documentar va dezvălui realitatea istorică a unui eveniment care produce şi azi mistere şi semne de întrebare – un eveniment controversat chiar, de interes pentru public. Producţia se va constitui într-o radiografie a societăţii româneşti, moştenitoare a epocii Ceauşescu, un document cinstit şi adevărat despre un moment istoric a cărui cădere în derizoriu şi uitare pare că s-a pornit. Va fi un document istoric, un film de anvergură ce va aduna un material de arhivă binevenit, cu mărturii, interviuri etc.”, mai dezvăluie realizatorii.