– documentare despre curierii din Mumbai, spațiile publice din New York și despre creațiile inovatoare ale lui Francis Kéré, în Grădina Casei Universitarilor –
Cinci filme inspirate din tema Anualei de Arhitectură – resurse: contruind responsabil – vor fi proiectate de UrbanEye în Grădina Casei Universitarilor din București în serile de 28, 29 și 30 iunie de la ora 21:30: Dabbawala. The Lunchbox Miracle (2008 | 52 min | Anglia), Francis Kéré. An Architect Between (2016 | 20 min | Elveția, Burkina Faso), Design That Heals (2016 | 24 min | USA), Double Story Shacks. Four vignettes (2016 | 27 min | Elveția) și Diller Scofidio + Renfro: Reimagining Lincoln Center and the High Line (2012 | 54 min | USA). Intrarea este liberă.
Primul film proiectat, Dabbawala. The Lunchbox Miracle, spune povestea haosului perfect organizat al dabbawalas – curierii de mâncare din Mumbai (Bombay) – care e un miracol economic: într-o metropolă cu 20 de milioane de oameni, 5.000 de dabbawalas livrează la timp 200.000 de prânzuri zilnic în conserve colorate și doar una din 16 milioane de cutii se pierde. Containerele de mâncare sunt mânuite de zeci de palme și călătoresc mulți kilometri: pe bicicletă, tren, pe jos sau pe capete. E un mecanism extrem de simplu, dar foarte eficient, cel mai bun sistem logistic informal de distribuție din lume!
Joi e seara scurtmetrajelor:
Francis Kéré. An Architect Between vorbește despre niște creații care sunt în prim-planul unei schimbări de paradigmă în design, în care implicarea comunității și resurselor locale sunt esențiale. Arhitectul e renumit la nivel global pentru felul în care a folosit arhitectura pentru a îmbunătăți medii sociale, economice și politice în țara nativă, Burkina Faso, dar și în multe altele. Kéré urmărește să găsească soluții la problema sărăciei și încălzirii globale, folosind un mix de low-tech și high design, lucrând în parteneriat cu comunitățile pentru care construiește. Acest film documentează câteva proiecte construite de Kéré în ultimii 15 ani.
Design That Heals urmărește ce s-a întâmplat în Haiti după cutremurul devastator din 2010, când infrastructura a fost grav afectată, ducând la apariția uneia dintre cele mai mari epidemii de holeră din istoria recentă. Filmul arată cum creare unui centru de tratament, cu un design de calitate, a contribuit semnificativ la stoparea epidemiei. Totodată sunt chestionate problemele structurale și sociale care au dus la declanșarea cazurilor de holeră.
Double Story Shacks. Four vignettes – la periferia orașului Cape Town, din Africa de Sud, casele cu două etaje sunt rare. Momentan, țara are un deficit de 2.5 millioane de locuințe, un număr care crește din cauza acțiunilor guvernamentale lente și a sărăciei. Din lipsa spațiului și a resurselor, câțiva locuitori reușesc să experimenteze pe cont propriu, creând locuințe cu două etaje. Acestea sunt 4 dintre poveștile lor.
Seria de filme se încheie vineri cu Diller Scofidio + Renfro: Reimagining Lincoln Center and the High Line, un documentar care oferă o perspectivă nouă asupra procesului unic de reimaginare a identității publice a 2 mari spații urbane din New York, realizate de către Diller Scofidio + Renfro: reutilizarea “High Line”, și revitalizarea și extinderea “Lincoln Center for the Performing Arts”. Reutilizarea acestor structuri existente în folosul orașului este exemplară.
Casa Universitarilor se află pe strada Strada Dionisie Lupu nr. 46 (lângă Grădina Icoanei).