Noul preşedinte a expus priorităţile şi viitoarele provocări ale federaţiei
Sergio Balbinot, managing director al Generali Group, Italia, a fost ales în unanimitate preşedinte al CEA – Federaţia Europeană a Asigurătorilor şi Reasigurătorilor. Mandatul său este de trei ani.
Solvency II, directiva europeană de reglementare pentru asigurători, care urmează să intre în vigoare la începutul lui 2013, reprezintă una dintre priorităţile misiunii sale. Referindu-se la complexitatea noii directive, oficialul a declarat că se va asigura că regulile Solvency II vor întări rezistenţa companiilor de asigurări din UE.
“Trebuie să avem o abordare corectă faţă de Solvency II, iar companiile de asigurări trebuie să-şi alinieze capitalul social în funcţie de profilul de risc pe care îl deţin. Oricum, o astfel de schimbare nu ar trebui să afecteze rolul strategic pe care îl are această industrie în economia modernă”, a declarat Balbinot. “În contextul actual, rolul asigurătorilor este vital pentru acoperirea riscurilor la care este expusă societatea, pentru umplerea golului lăsat de rolul redus al sistemelor de pensii de stat în crearea rezervelor pentru pensionare, şi pentru îndeplinirea rolului de investitori conservatori pe termen lung”, a adăugat noul preşedinte.
“Toate aceste roluri cheie ale asigurătorilor ar putea fi ameninţate dacă Solvency II nu este definit corect. Implementarea Solvency II este, aşadar, importantă pentru asigurătorii europeni, pentru economia acestora şi pentru protecţia clienţilor. CEA va lucra permanent pentru a se asigura că principiile Directivei Solvency II sunt respectate şi că noul cadru de reglementare este adecvat şi potrivit pentru acest scop”.
Balbinot a subliniat strategia pe care se va baza preşedinţia sa. “Voi lucra împreună cu asociaţiile membre ale CEA pentru a crea cel mai bun mediu de afaceri pentru asigurătorii Europei, aplicând cele mai bune practici la standarde înalte şi creând un mediu în care companiile pot inova şi creşte. Referitor la viitoarele provocări, aş sublinia dezbaterile macro-economice pe tema riscului sistemic, discuţia despre pensii şi fondurile de pensii, dezvoltarea standardelor globale şi regulile de contabilitate”.
În primul său discurs în faţa Adunării Generale a delegaţiilor celor 33 de asociaţii membre ale CEA, Balbinot a menţionat şi implicarea industriei în problemele de mediu şi schimbările climatice. “Federaţia este foarte hotărâtă să coopereze atât cu sectorul de stat, cât şi cu cel privat, oriunde este posibilă crearea unui cadru de management al riscului pentru dezastrele naturale”, a adăugat acesta. „Industria deţine expertiză şi cunoştinţe vaste în domeniu, iar eu voi căuta să identific căile prin care asigurătorii pot colabora cu entităţile guvernamentale pentru a reduce efectele devastatoare ale catastrofelor”.
Balbinot i-a mulţumit preşedintelui în exerciţiu, Tommy Persson, senior advisor la cel mai important asigurător non-viaţă din Suedia, pentru mandatul său de trei ani, şi a adăugat: “În aceste momente de modificări semnificative în reglementarea industriei, este vital ca asigurătorii Europei să vorbească printr-o singură voce, puternică. Graţie muncii depuse şi dedicării lui Tommy Persson, CEA este poziţionată ca voce puternică şi reprezentativă”.
Salutând numirea lui Balbinot, Persson a declarat: “Sunt încântat să predau conducerea CEA unei persoane cu talent şi experienţă. În anul în care a fost vice-preşedinte, Sergio şi-a demonstrat deja angajamentul către CEA. Cred cu tărie că sub conducerea sa federaţia va deveni mai puternică.”
Sergio Balbinot este managing director al Grupului italian de asigurări Generali. El s-a alăturat grupului în 1983, construindu-şi cariera în mai multe companii din cadrul grupului, atât în Italia, cât şi în alte ţări. Revenind la sediul central al Generali, la Trieste, în 1996, Balbinot a fost numit director general adjunct în 1998 şi director general în 2000. Din aprilie 2002, a deţinut poziţia de managing director, cu responsabilităţi pentru afacerile internaţionale ale grupului, precum şi pentru activităţile tehnice şi actuariale în Italia şi în alte ţări, ca de altfel şi pentru activităţile de cercetare şi dezvoltare.