Senatorul dr. Radu Terinte a avut vineri la pranz o intalnire de lucru cu directorul general al DGASPC Iasi, dl. Ing. Florin Ion, pe tema principalelor directii care vizeaza asistarea sociala a copiilor.
In cadrul discutiilor, senatorul Terinte s-a informat in legatura cu dificultatile intampinate de catre angajatii Directiei la punerea in aplicare a legislatiei in vigoare in ceea ce priveste asistenta sociala si protectia copilului, despre identificarea unor surse de finantare si cofinantare suplimentare pentru proiectele intocmite de aceasta institutie, despre centrele medico-sociale trecute in administratia locala fara sursa de finantare corespunzatoare si despre centrele de plasament si scolile speciale din judetul Iasi.
Astfel, desi legea 272 cu privire la promovarea Drepturilor Copilului a intrat in vigoare si se aplica de mai bine de doi ani, exista inca multe primarii si consilii locale care nu isi iau in serios rolul prevazut de lege, neefectuand anchetele sociale necesare dispunerii platilor de ajutor social pentru copii de catre Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Drepturilor Copilului.
Principalele subiecte de ordin legislativ sesizate sunt legate de alocatiile de hrana si imbracaminte pentru copii, care nu au mai fost reactualizate de cativa ani, si necesitatile de ordin metodologic in privinta legii adoptiilor, probleme de altfel ridicate intr-o intalnire anterioara si de catre directorul executiv adjunct al DGASPC Iasi, prof. Pintilii Penciuc. Nu in ultimul rand, Directia se confrunta cu probleme de ordin administrativ, neputand, datorita legislatiei in vigoare, sa angajeze conducatori auto pe post de soferi, chiar daca in acest moment are un parc auto de cel putin 50 de masini.
“Exista, intradevar, necesitatea elaborarii unui nomenclator de functii si meserii specifice domeniului de asistenta sociala si protectie a copilului cu sporuri si grila specifica de salarizare in legea salarizarii, pentru a putea reduce astfel fluctuatia de personal si a creste stabilitatea pe post a specialistilor. De asemenea, cred ca la legea 272 trebuie impuse anumite amendamente care sa prevada masuri corespunzatoare pentru cei care nu isi fac treaba, conform legii. Cum poate fi tras la raspundere un primar care in loc sa trimita asistentul social sa faca anchetele sociale in comuna, il pune sa rezolve alte probleme in primarie, iar Directia de Asistenta Sociala este pusa in imposibilitatea de a face o plata catre un copil cu handicap doar pentru ca nu s-a efectuat ancheta sociala prevazuta de lege?” – a declarat senatorul dr. Radu Terinte.
In cursul acestui an se prevad o serie de noi initiative legislative care vor intra in vigoare, putandu-se vorbi in acest moment despre Inspectia Sociala – un organism de control care va functiona cel mai probabil de la jumatatea acestui an, iar din 2008, despre Agentia Nationala de Prestatii Sociale.
Senatorul Terinte considera ca o solutie optimala pentru a rezolva in mod corespunzator multitudinea si varietatea problemelor specifice copilului si familiei este infiintarea si in Romania, separat de Ministerul Muncii, a Ministerului Familiei si al Copilului, pe modelul altor tari din Uniunea Europeana, si va sustine aceasta idee in cadrul grupului parlamentar al Partidului Conservator.
{mosloadposition user10}