in strategia post-aderare a Romaniei
Senatorul dr. Radu Terinte a prezentat in cadrul unei conferinte de presa un capitol pe care il va propune in strategia post-aderare a Romaniei elaborata de PC si care va fi prezentata in cadrul intalnirilor pe aceasta tema ale Partidului Conservator cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
„In cadrul intalnirilor din interiorul partidului am discutat cu doamna Maria Grapini, cea care coordoneaza elaborarea strategiei post-aderare proprii a Partidului Conservator si am aratat disponibilitatea mea de a contribui la aceasta strategie in baza proiectului politic propiru pe care mi l-am asumat, cel legat de copiii Romaniei, de generatia care vine.” – a declarat senatorul dr. Radu Terinte.
In cadrul studiului elaborat de senatorul conservator si prezentat in cadrul conferintei de presa, este aratata situatia generala legata de imbatranirea populatiei la nivel global, cu implicatiile economice care tin de presiunile legate de sistemul de pensii publice, bugetul asigurarilor sociale, al sanatatii si presiunile date de criza fortei de munca. Desi la nivel scriptic si teoretic exista un plan de masuri pana in 2013, in realitate strategia de viitor pentru contracararea efectelor legate de imbatranirea populatiei sunt ca si inexistente, considera dr. Radu Terinte. Cifrele preluate de senatorul conservator de la Ministerul Muncii arata ca in prezent, speranta de viata in Romania a crescut cu 5 ani fata de 1994, fiind de 76 ani pentru femei si 72 de ani pentru barbati, estimarile aratand ca la evolutia actuala, pana in 2060, 70% din cetatenii tarii vor avea o varsta de peste 60 de ani.
„Studiul meu arata si care sunt cauzele pentru care in strategia post-aderare a Romaniei trebuie sa ne ocupam prioritar de aceasta problema, si dau ca exemplu criza fortei de munca datorata depopularii de tineri a tarii, atat celebri „capsunari” cat, mai ales in ultima vreme, tinerii cu pregatire superioara: cadre medicale, profesori, ingineri. Cu ce forta de munca vom pune in aplicare proiectele prin care vom atrage fondurile structurale, cand salariile din Romania sunt la un nivel atat de jos iar tinerii pleaca la munca in strainatate?” – completeaza senatorul dr. Radu Terinte.
„Senatorul Copiilor” pariaza in rezolvarea acestor probleme strategice pe tanara generatie, iar principalele propuneri generale tin de definirea clara a domeniilor de performanta ale Romaniei si a brandului de tara, sprijinirea domeniilor identificate prin masuri protectioniste, o legislatie clara si precisa si un control sever si depolitizat al aplicarii acesteia si crearea unui Centru de Prognoza si Strategie de Viitor, prin contributia specialistilor din diferite domenii.
Propunerile concrete punctuale facute de Radu Terinte tin de reinfiintarea creselor (copii de 2-3 ani), centre de performanta in scoli, scala de valori autentica prin promovarea in scoala a modelelor autentice romanesti (Cantemir, Brancusi, Enescu) si nu a celor „becalizante”, o lege a sponsorizarii pe modelul occidental, corelarea ofertei educationale a universitatilor cu cererea de pe piata fortei de munca, un sistem de creditare „social” pentru tinerele familii in vederea achizitiei de locuinte cu avans 0, pe 50 de ani, dobanda de 2%, relaxarea fiscalitatii in domeniul salarizarii sau stimularea spiritului antreprenorial al tinerilor prin asigurarea de sedii sociale pentru firmele lor de catre comunitatile locale.
„Cred ca este necesara instituirea de urgenta a unui plan „Marshall” pentru tanara generatie pentru a le oferi tinerilor nostri valorosi un viitor in Romania. Ei pot capata incredere in viitorul lor in tara daca se pot realiza aici material si profesional si pot intemeia o familie, iar aceasta se realizeaza prin locuinte usor accesibile si salarii atractive.
Nu trebuie neglijata nici nevoia de natalitate solida, pe termen mediu si lung, determinata de masuri economice sanatoase si nu de „carpeli” si plati de moment care stimuleaza apetitul pentru nemunca si utilizarea copiilor ca surse de venit.” – a incheiat senatorul conservator.
{mosloadposition user10}