Sănătatea poate fi gustoasă!
Din cele mai vechi timpuri, seminţele de susan sunt cunoscute şi folosite ca aliment integral. Dacă vă întrebaţi cărui fapt se datorează popularitatea susanului, iată câteva răspunsuri: seminţele de susan sunt o sursă inegalabilă de fibre, extrem de bogate în minerale, mai ales în zinc, magneziu şi fier. În plus, adăugate în mâncare, conferă savoare chiar şi celui mai simplu preparat culinar, în timp ce uleiul extras din seminţele de susan se poate utiliza atât în salate, cât şi în alte feluri de mâncare.
De-a lungul timpului, seminţele de susan şi-au câştigat reputaţia de aliment ce redă sau, după caz, menţine vitalitatea, contribuind la alungarea oboselii şi a stresului. În lungile marşuri ale soldaţilor romani spre diferitele colţuri ale Imperiului Roman, seminţele de susan nu le lipseau niciodată din raniţă. Făceau din ele un fel de piure, pe care îl asezonau cu chimion şi îl ungeau pe pâine.
Uleiul din seminţele de susan este frecvent folosit în bucătăria asiatică. În Japonia, China şi Coreea i se atribuie virtuţi medicinale. Tot în aceste ţări, uleiul se obţine nu numai din seminţe proaspete de susan, ci şi din seminţe prăjite, care îi conferă un gust deosebit, extrem de apreciat. În Occident, uleiul din seminţe de susan este folosit şi la fabricarea săpunurilor şi a produselor cosmetice. Anual, în lume se recoltează mai bine de 3 milioane de tone de seminţe de susan, dintre care aproximativ 65% intră în producţia de ulei. În prezent, cel mai mare cultivator de seminţe de susan este China, urmată de India.
Seminţele de susan sunt renumite pentru conţinutul unic de minerale (cupru, mangan, calciu, magneziu, fier, zinc şi potasiu), dar şi de vitamine (B, D, E şi F).
Proprietăţile antiinflamatoare ale susanului fac ca aceste seminţe să fie recomandate persoanelor care suferă de artrită reumatoidă. La rândul său, manganul conţinut în seminţele de susan intervine în metabolismul grăsimilor şi al carbohidraţilor, contribuind şi la menţinerea densităţii osoase. Calciul şi zincul sunt două minerale recunoscute pentru rolul lor în menţinerea sănătăţii oaselor, de aceea seminţele de susan sunt recomandate bolnavilor de osteoporoză. Tensiunea arterială, insomniile şi durerile de cap pot fi combătute cu ajutorul seminţelor de susan, mai ales datorită conţinutului lor bogat în magneziu.
Consumate moderat, dar regulat, seminţele de susan vor aduce organismului dumneavoastră aportul necesar de fibre. Din rândul acestora, se disting lignanii, o componentă bioactivă care ajută la reducerea colesterolului şi a riscului de cancer de colon şi prostată. De asemenea, prin conţinutul de acizi polinesaturaţi, susanul contribuie la sănătatea inimii. Pentru a vă convinge de proprietăţile excepţionale ale susanului, încercaţi seminţele de susan oferite de SanoVita. Cu siguranţă, după ce le-aţi încercat o dată, vor deveni nelipsite din bucătăria dumneavoastră. Cel mai simplu mod de a vă bucura de bogăţia nutritivă a seminţelor de susan este să le consumaţi ca atare sau să le folosiţi în produsele de patiserie. Sănătatea poate fi gustoasă!
Preţ: aproximativ 2,8 lei (100 g).