Competenţe antreprenoriale în economie socială
Fundaţia Centrul pentru Analiză şi Dezvoltare Instituţională (CADI Eleutheria), în colaborare cu Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP România), Guvernul României – Departamentul pentru Relaţii Interetnice (DRI) și Alianţa Civică a Romilor din România (ACRR) a organizat, la Călărași, în perioada 19-21 noiembrie 2012, seminarul de formare “Competenţe antreprenoriale în economie socială”.
Timp de trei zile, specialiştii în incluziune socială din cadrul instituţiilor publice locale şi organizațiilor neguvernamentale din Călărași au discutat despre conceptele teoretice de bază ale antreprenoriatului social, precum şi despre rolul autorităţilor publice în dezvoltarea modelelor de economie socială pentru comunităţile de romi. De asemenea, cursanţii au avut ocazia să înţeleagă care sunt avantajele şi provocările legate de dezvoltarea și implementarea planului de afacere socială. La finalul acestui curs, susţinut de doi experţi în economie socială şi antreprenoriat, în jur de 30 de participanți au obținut certificare CNFPA în grupul de competențe – antreprenor în economia socială și au dobândit competenţe antreprenoriale specifice economiei sociale, prin care să contribuie la creşterea nivelului de incluziune socială a comunităţilor de romi din regiunea Sud.
Seminarul regional “Competenţe antreprenoriale în economie socială” este componentă de bază a proiectului “Economia socială ca soluție a dezvoltării comunităților Roma din România” POSDRU/69/6.1/S/34922, fiind al doilea dintr-o serie de şase seminarii organizate în cinci regiuni de dezvoltare ale României. Primul seminar a avut loc la Cluj, după care a urmat Călăraşi. Următoarele seminarii vor avea loc la Bacău, Târgu Mureş, Drobeta Turnu Severin și Oradea.
Economia socială este un concept nou în România ultimilor ani, un instrument folosit pentru a găsi soluţii la problema excluziunii sociale. Corelată cu alte politici şi măsuri de incluziune a comunităţilor dezavantajate, economia socială poate deveni una dintre soluţiile pe termen lung de integrare a comunităţilor de romi, de combatere a sărăciei, precum şi de angajare în muncă. Tipul de servicii furnizate de către entităţile de economie socială, efectele acestora asupra comunităţii (incluziunea socială a grupurilor vulnerabile, crearea de noi mecanisme de dezvoltare participativă şi a unei infrastructuri sociale durabile, creşterea capitalului social, uman) asigură economiei sociale un rol major în cadrul procesului de dezvoltare locală şi regională.