in fata firmelor straine
De ani buni,
Companiile autohtone de servicii și echipamente energetice pierd în fața firmelor străine
“Înființarea unei companii energetice naționale sau a unei asociații de firme energetice românești, care să susțină și să promoveze companiile autohtone la nivel internațional, ar putea constitui o soluție din care întreaga industrie energetică românească ar avea de câștigat.”, este concluzia domnului Ion Andronache, președintele companiei românești de automatizări industriale și sisteme de măsură Syscom 18, care a susținut azi o prezentare în cadrul unui seminar pe teme energetice, organizat de publicaţia "Focus Energetic".
Prezent în prima parte a zilei la seminar, Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a afirmat, în același context, că este adeptul menţinerii monopolului de stat în transportul energiei electrice, pentru că doar statul poate asigura accesul nediscriminatoriu la energie al tuturor companiilor din piaţă. "Eu sunt deptul menţinerii monopolului statului în transportul energiei pentru a asigura accesul nediscriminatoriu pentru toţi participanţii la piaţă. Numai statul poate face investiţii rapide în ranforsarea sistemului energetic şi în domeniul interconexiunilor cu ţările vecine", a declarat Videanu.
Ion Andronache a arătat că toate statele dezvoltate și-au sprijinit, de-a lungul anilor, firmele locale pentru a fi cât mai puternice și pentru a se extinde pe terțe piețe. Companii ca Shell, BP, EXXON, ENI, TOTAL, GAZPROM și altele au beneficiat întotdeauna de suport politic pentru a avea poziții dominante în țări ca Nigeria, Azerbaidjan, Qatar, Kazakstan, Maroc, Algeria, Libia, Siria etc. În acest context, reacția din partea țărilor dominate nu a întârziat să apară. În Arabia Saudită, de exemplu, s-a implementat de mulți ani o politică de saudizare; se înființează firme mixte între firme saudite și firme străine care primesc puncte suplimentare sau alte avantaje în cadrul unor licitații. În Indonezia, se comercializează numai skiduri fiscale produse în Indonezia. În Kazakstan, la un străin angajat trebuie să angajezi 8-15 localnici. În Azerbaijan compania locală Socar este proprietara câmpurilor petroliere, iar firmele străine contractate prestează servicii pentru Socar.
“Vorbim aici de firme foarte puternice care au o prezență la fel de puternică în țările pe care le-am enumerat. Au în spate bănci puternice și societăți de asigurări capabile să acopere orice risc. Au de asemenea suport politic, indiferent de partidele aflate la putere.”, consideră Andronache.
Apelând la serviciile și produsele firmelor conaționale, companiile energetice ar putea beneficia de multiple avantaje: sumele investite se întorc în țara de baștină; companiile producătoare de echipamente sau instalații devin tot mai puternice, cu referințe bune și eligibilitate maximă; companiile de proiectare demonstrează un grad din ce în ce mai mare de profesionalism, proiectează instalații complexe care nu s-ar mai fi realizat pe plan național (chimie, petrochimie, NLG).
În ultimii 20 de ani însă, România nu a avut nici companii energetice locale care să se extindă puternic pe alte piețe și nici nu s-a protejat împotriva companiilor străine care au dorit o poziție dominantă în România. “În România, odată cu privatizarea companiilor energetice, accesul firmelor autohtone la proiecte mari de investiții a fost complet blocat”, arată Ion Andronache.
“Pentru firmele autohtone consecințele sunt evidente: deprofesionalizarea institutelor de proiectare, în absența experimentării noilor echipamente și tehnologii; companiile producătoare de utilaje nu au referințele și forța financiară pentru a merge la export. În plus, nu mai avem firme puternice capabile să acționeze ca și contractor general pentru proiecte mari.”, continuă Andronache.
“Cred de asemenea că avem nevoie de companii energetice românești puternice. Fie că este vorba de companii petroliere sau de gaze naturale mai mult sau mai putin integrate, fie de companii de producere a energiei electrice, avem nevoie de astfel de companii puternice, cu capital românesc, prin care statul să-și aplice politica sa energetică.”, a concluzionat Ion Andronache.