Bruxelles, 26 februarie 2016
Semestrul european 2016
Astăzi, Comisia Europeană a publicat analiza sa anuală privind provocările economice și sociale cu care se confruntă statele membre ale UE, așa-numitele rapoarte de țară.
Rapoartele sunt un instrument al semestrului european raționalizat pentru coordonarea politicilor economice care permite monitorizarea reformelor de politică și care indică din timp provocările pe care statele membre ar trebui să le abordeze. În urma publicării, în luna noiembrie, analizei anuale a creșterii pentru 2016 și a recomandării privind zona euro, care stabileau prioritățile la nivel european, acum, prin aceste rapoarte, semestrul european își îndreaptă atenția asupra dimensiunii naționale. Rapoartele vor sta la baza discuțiilor cu statele membre privind opțiunile lor de politici naționale, anterior prezentării programelor lor naționale în aprilie și vor contribui la formularea, spre sfârșitul primăverii, a recomandărilor specifice pe care Comisia le adresează fiecărei țări.
Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social, a declarat: „În contextul creșterii riscurilor externe și a volatilității ridicate a piețelor financiare, fundamentele economiilor noastre trebuie consolidate neîntârziat. Analiza Comisiei arată că se întreprind reforme într-o serie de domenii de politică, însă eforturile sunt inegale. Mai multe state membre trebuie încă să fie mai ferme în abordarea vulnerabilităților persistente, de exemplu nivelul ridicat al datoriei publice și private.”
Marianne Thyssen, comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, a declarat: „Deși am atins în prezent cea mai ridicată rată de ocupare a forței de muncă de la începutul crizei în 2008, există un număr prea ridicat de cetățeni europeni care nu au încă un loc de muncă. Semestrul european este mijlocul prin care ne menținem angajamentul de a sprijini eforturile statelor membre de a asigura locuri de muncă pentru cetățenii lor.
Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat: „Rapoartele pe care Comisia le-a prezentat astăzi oferă imaginea cea mai precisă și detaliată a economiilor UE. Aceste analize aprofundate vor constitui baza dialogului necesar dintre instituțiile UE și autoritățile naționale din această primăvară, în vederea următoarei serii de recomandări specifice fiecărei țări. Stimularea creării de locuri de muncă și a creșterii economice rămâne principalul nostru obiectiv. În contextul în care redresarea economică a UE este în continuare fragilă, Comisia îndeamnă statele membre să continue reformarea economiilor lor și să abordeze dezechilibrele macroeconomice persistente.”
În cazul celor 18 state membre identificate în Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2016, care a fost publicat în luna noiembrie alături de analiza anuală a creșterii, rapoartele de țară includ bilanțul aprofundat din cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice.
În această etapă, nu s-au întocmit rapoarte de țară pentru Grecia și Cipru, care în prezent fac obiectul programelor de sprijin pentru stabilitate.
Etapele următoare
În lunile următoare, în cadrul semestrului european, Comisia va continua dialogul strâns cu statele membre. În luna martie, Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de țară. Comisarii vor efectua, de asemenea, vizite în statele membre pentru a se întâlni cu guvernele naționale, cu parlamentele, cu partenerii sociali și cu alte entități. Statele membre trebuie să prezinte în aprilie programele lor naționale de reformă și programele lor de stabilitate (în cazul țărilor din zona euro) sau de convergență (în cazul țărilor din afara zonei euro), care abordează finanțele publice. Comisia a invitat statele membre să se consulte îndeaproape cu parlamentele naționale și partenerii sociali atunci când pregătesc aceste documente. Comisia va prezenta, apoi, în primăvară, propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei țări, care vizează principalele priorități economice și sociale ale fiecărei țări.
Tot în luna martie, Comisia va decide asupra categoriei aferente procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) în care se va încadra fiecare stat membru care face obiectul unui bilanț aprofundat. Din acest an, Comisia a redus numărul categoriilor de dezechilibre macroeconomice (PDM), de la șase la patru: niciun dezechilibru, dezechilibre, dezechilibre excesive și dezechilibre excesive cu măsuri corective.
Context
Publicarea timpurie a acestor rapoarte de țară se înscrie în eforturile de raționalizare și de consolidare a semestrului european, în conformitate cu raportul celor cinci președinți și cu măsurile anunțate de Comisie în vederea finalizării uniunii economice și monetare a Europei. Unele dintre aceste măsuri au fost inițiate anul trecut, iar punerea lor în practică este confirmată în acest an, în scopul de a facilita un dialog veritabil privind prioritățile europene, inclusiv provocările cu care se confruntă zona euro, la începutul semestrului european, precum și în scopul alocării de mai mult timp, ulterior, pentru dialogul cu statele membre și părțile interesate la toate nivelurile, pentru a se reflecta asupra priorităților lor. Aceste rapoarte reliefează, de asemenea, atenția mai mare pe care Comisia o acordă în cadrul semestrului european aspectelor legate de ocuparea forței de muncă și problematicii sociale.
INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Lansarea semestrului european 2016: pachetul din noiembrie privind semestrul european pe înțelesul tuturor
Guvernanța economică a UE pe înțelesul tuturor
Raportul privind mecanismul de alertă 2016
Previziunile economice de iarnă 2016