Potrivit celui mai recent raport de țară publicat de Comisia Europeană în cadrul Semestrului european 2015, România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, ce necesită monitorizare și o serie de măsuri de politică în domeniu. Prin urmare, Comisia Europeană a decis inițierea procedurii de dezechilibru macroeconomic în cazul României.
Raportul arată că, în cadrul celor 3 programe succesive UE-FMI, dezechilibrele interne și externe au fost reduse în mod semnificativ. Cu toate acestea, riscurile legate de situația negativă relativ importantă a investițiilor străine nete și o capacitate de export slabă pe termen mediu necesită atenție. Deși stabilitatea sectorului financiar a fost menținută până în prezent, vulnerabilitatea internă și externă a sectorului bancar persistă.
Context
Comisia Europeană a decis să modifice categoria de încadrare în procedura de dezechilibru macroeconomic pentru 5 dintre cele 16 state membre în care au fost identificate astfel de dezechilibre în noiembrie 2014.
Acest demers face parte din elaborarea Analizei anuale a creșterii 2015, axate pe investiții, reforme structurale și responsabilitate fiscală. Pachetul de decizii urmează să fie discutat de către Consiliul de afaceri economice și financiare (ECOFIN) în luna martie.
Pagini Utile
-
Raportul CE pentru Romania
-
Rapoartele CE pentru toate statele membre
-
Comunicarea Comisiei Europene către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană și Eurogrup pe marginea Semestrului european 2015
-
Comunicatul de presă integral
-
Mecanismul Semestrului european
-
Fișă privind rapoartele de țară din cadrul Semestrului european