Sfanta mare nerusinare
Romania a intrat in plina paranoia politica, iar Traian Basescu ne popeste pe toti direct din amvon. Suntem in campanie electorala, nu avem guvern si ne intrebam: Ce se intampla daca demisioneaza seful statului? Bursa zvonurilor a explodat, scenariile ne invadeaza, timpul trece, suspendarea e incerta.
Avem inca un prim-ministru, din umbra, in persoana lui Videanu, in fruntea unui guvern din umbra, al PD. De parca PD nu ar fi fost in opozitie din prima zi de guvernare. Negocieri de taina deranjate doar de declaratii belicoase.
In rest, meniul zilei: circ-varieté. Gigi Becali creste in sondaje. PSD asteapta la cotitura, PRM a intrat in hibernare, iar Voiculescu isi apara familia. UDMR este neplacut surprins de ceea ce se intampla, iar politica externa si-a schimbat axa.
Noi cu cine am votat?
(Constantin Gheorghe)
Munca in zadar
Calin si Emil se dueleaza
Doi presedinti de partide. Doi frati de cruce in campanie. Asa au si fost alesi. Apoi, doi frati de conjunctura. Electoratul sa traiasca! Pentru ca noi ne scoatem ochii precum chiorii. De ce?
* Pentru ca fratii de cruce au plecat in concediu. Theodor Stolojan a plecat la tratament pentru ca s-a imbolnavit de ceea ce a trebuit sa suporte in campanie.
* Pentru ca Traian Basescu a tractat in alegerile generale Alianta DA pana cand i-a crapat splina PSD si acum se judeca pe mostenire mai abitir cu aghiotantul lui Stolojan decat cu xeroxurile lui Iliescu. (…)
(Ioana Tiganila)
Presedintele Basescu si Tezaurul de la Moscova
Intilnire cu un „pot“ de un miliard de $
Despre intalnirea din 7 martie a.c., dintre presedintele Basescu si guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, se stiu putine lucruri. Mass-media au anuntat ca, prezentandu-i numarului unu al Romaniei dosarul cu documente privind Tezaurul romanesc aflat la Moscova, finantistul a spus: „Este dovada peremptorie ca este la ei!”. Adica, ca importantul depozit se afla la rusi. Tezaurul, apreciat de specialisti la o valoare de aproximativ un miliard de dolari, repune pe tapet spinoasa problema a relatiilor romano-ruse (sovietice) din secolul trecut. In 1935, dupa restabilirea relatiilor diplomatice dintre Moscova si Bucuresti, partea sovietica a restituit cateva documente de arhiva si ramasitele pamantesti ale lui Dimitrie Cantemir. (Petre Dogaru)
Miscari de trupe
Bush a aprobat o noua extindere NATO
„Lege pentru a exprima sprijinul in vederea continuarii extinderii Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic (NATO) si pentru a facilita admiterea in cel mai potrivit moment a unor noi membri in NATO si pentru alte scopuri”. Acesta este, in traducere romaneasca, titlul unei legi promulgate la inceputul saptamanii trecute de presedintele SUA; actul normativ prevede, in mod cat se poate de explicit, acordarea de masiva „asistenta pentru securitate”, pe parcursul anului fiscal 2OO8, pentru cinci state din sud-estul si estul Europei: Ucraina, Georgia si trei tari balcanice – Albania, Macedonia si Croatia. (F.D.)
In epoca globalizarii
Industria fricii
Adevarul este ca, de la Apocalipsa incoace, omenirea a transformat frica intr-un element definitoriu al culturii sale. Frica l-a insotit permanent pe om in decursul istoriei, dar nimeni pana la Ioan, autorul Apocalipsei, nu imaginase un scenariu atat de elaborat despre sfarsitul lumii, desi literatura apocaliptica abunda in lumea ebraica. De atunci incepe sa se dezvolte un soi de „industrie” a fricii, care cunoaste perioade lungi de adevarata prosperitate in Evul Mediu, cel dominat de cruciade, de boli cumplite: ciuma, holera, varicela, care secera milioane de vieti si aproape depopuleaza Europa. De fapt, frica a fasonat cultura si sistemul de valori morale si etice occidentale.
Este important sa stim care sunt relatiile noastre cu frica pentru a intelege mai bine soiul de isterie care ne bantuie de la o vreme in legatura cu schimbarile climaterice. De ceva vreme, mai precis imediat dupa prabusirea comunismului si incetarea Razboiului Rece (…) se aratau primele semne ale aparitiei unui noi produs al „industriei fricii”: schimbarile climaterice.
(C. Gheorghe)
Semnal de alarma!
Piata spatiilor de birouri, in declin?
Cerere constanta, dar preturi in scadere reprezinta paradoxul pietei imobilelor de birouri. Analistii imobiliari atrag atentia asupra unei „imagini contrafacute” asupra acestei piete, insa agentii imobiliari sustin ca potentialul ei este inca foarte ridicat.„Daca acum sapte-opt ani preturile de inchiriere pentru un spatiu corespunzator de birouri in, pe-atunci, cea mai «luxuoasa locatie» din Bucuresti (World Trade Center) se ridicau la 35-38 USD plus TVA, astazi cota curenta nu depaseste 15-16 euro si este in scadere lenta, desi sunt inca voci ce afirma ca, totusi, cererea nu s-a diminuat”, considera Artur Silvestri, presedinte SGA ROMANIA – Institutul de Consultanta Imobiliara LTD. In schimb, agentii imobiliari sunt de parere ca piata spatiilor de birouri nu este in declin, ci, din contra, cererea nu a fost nici pe departe satisfacuta. „Cererea pentru spatii de birouri nu este in declin, ci dimpotriva. In ceea ce priveste cladirile de clasa A, de lux, mai ales in zona ultracentrala, s-a observat o crestere a tarifelor de inchiriere, din cauza ofertei reduse.
(R. Voiculescu)
Curtea Veche, surogat turistic
Peste resedinta princiara a domnitorilor Tarii Romanesti pare sa fi cazut noaptea uitarii. Cei 600 de ani de istorie pe care ii numara Palatul Voievodal nu mai impresioneaza pe nimeni. Cativa turisti, uimiti de ruinele cu ziduri groase de un metru, de arcadele spectaculoase, le imortalizeaza pe pelicula aparatului de fotografiat. Atat. Intrarea vizitatorilor in Curtea princiara este „intampinata” de doua WC-uri ecologice – parca cineva a avut intentia sa le prezinte drept exponate.
(V. Selis)
Legi proaste pentru mandate bune
Cei care, inca prin anii ’5O-‘6O, ajungeau totusi printr-o tara occidentala, nu intelegeau de ce tramvaiele si autobuzele aveau garda la sol mica, de ce aveau platforme rabatabile, de ce toate trotuarele aveau rampe de coborare/urcare. Pana cand aparea un om cu unul sau ambele picioare amputate, care se deplasa intr-un fotoliu rulant. Atunci pricepeau ca erau facilitati pentru persoanele cu handicap. (I. Tiganila)
Revolutia produselor traditionale
Dupa cum a dovedit-o recenta campanie de comunicare „Produs in tara ta”, declansata de catre patronatele Carnii, Vinului si Laptelui, integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a inceput deja sa dea batai de cap unui numar semnificativ de oameni de afaceri, confruntati cu o crestere a competitiei pe piata interna, ca urmare a aparitiei producatorilor europeni. (Cezar Ioan)
Sorin Oprescu: Veniti in PSD, domnule presedinte!
Poate ca daca liberalii si democratii ar fi citit aceste cuvinte, s-ar fi gandit de doua ori atunci cand ne-au pricopsit cu aceasta struto-camila, care s-a numit pana mai deunazi Alianta DA. Aceasta Alianta a generat un Guvern care, culmea democratiei, a inceput sa fie criticat si sabotat chiar de cei care trebuiau sa il sustina si de cel care l-a propus, mai ceva decat a facut-o Opozitia. Pentru ca, din pacate pentru ei, dar mai ales pentru noi toti, decizia zamislirii Guvernului a luat-o insusi cel care s-ar putea identifica cu subiectul maximei lui Iorga, si anume Traian Basescu. Nu are rost sa comentez lunga odisee a lui Basescu pe scena politica de dupa 2OO4…
Spectacol
Mercedes Benz
Cu cateva zile in urma, la Sala „Nicolae Titulescu” a Pavilionului Expozitional „ROMEXPO” din Capitala, noua gama de la Mercedes-Benz si-a sarbatorit oficial intrarea pe piata din Romania. Prezentarea a avut un aer de sobrietate eleganta, in armonie cu stilul si renumele acestei marci de prestigiu din industria automobilului.
Lansarea oficiala a fost cu atat mai asteptata, cu cat noua linie fusese prezentata publicului roman in ianuarie 2007, la aceeasi data cu lansarea noii Clase C in Germania. (Eugen Dichiseanu)
{mosloadposition user10}