Miercuri, 11 aprilie 2007, o delegaţie oficială a autorităţilor române din domeniul comunicaţiilor şi tehnologiei informaţiei a avut o întâlnire de lucru cu oficialii Directoratului General pentru Societate Informaţională şi Media, organizată la Bruxelles de către Reprezentanţa Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Din delegaţia României fac parte reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (ANRCTI), ai Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor (MCTI) şi ai Inspectoratului General pentru Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei (IGCTI).
„Discuţiile au vizat în principal stadiul implementării legislaţiei comunitare în România şi probleme specifice sectorului IT&C românesc. Principalul nostru obiectiv a fost acela ca prin aceste discuţii să identificăm politicile şi strategiile avantajoase pentru România, având în vedere actualul statut de membru al Uniunii Europene. Odată cu acest nou statut ANRCTI a început să colaboreze cu Comisia Europeană şi cu autorităţile naţionale de reglementare din celelalte state membre, printr-un mecanism de notificare la nivel european a măsurilor de reglementare. De asemenea, a fost stabilit şi cadrul legal privind schimbul de informaţii între aceste părţi, autoritatea română având obligaţia de a ţine seama, în exercitarea atribuţiilor sale, de recomandările Comisiei Europene”, a declarat Dan Georgescu, preşedintele ANRCTI.
„Având în vedere statutul României de membru nou al Uniunii Europene această întâlnire era necesară pentru a oferi o imagine de ansamblu a pieţei româneşti de IT&C oficialilor europeni şi pentru a crea, astfel, contextul unor viitoare dezbateri. Discuţiile au atins, de asemenea, probleme specifice sectorului – serviciul universal şi decalajul digital – şi proiectele puse în practică pentru soluţionarea acestora: Telecentrele şi proiectul Economia Bazată pe Cunoaştere. În plus, cadrul de reglementare în comunicaţii a reprezentat un punct important în dezbateri, având în vedere rolul Comisiei Europene de principal for de iniţiativă legislativă la nivel european precum şi faptul că noi reglementări în domeniul comunicaţiilor sunt aşteptate în anul 2007”, a declarat Secretarul de Stat al MCTI, Balint Porcsalmi cu această ocazie.
Delegaţia românească a avut întrevederi cu domnul Fabio Colasanti, Director General, Directoratul General pentru Societate Informaţională şi Media, cu şefii unităţilor din cadrul Directoratului General, precum şi cu Krisztian Kecsmar, reprezentantul DG INFSO, însărcinat cu monitorizarea implementării acquis-ului în domeniul comunicaţiilor electronice din România.
Delegaţia românească a prezentat evoluţia sectorului de IT&C din punct de vedere instituţional, gradul de transpunere şi implementare a legislaţiei europene care reglementează sectorul IT&C, starea actuală a pieţei româneşti şi a purtat discuţii şi în jurul raportului anual pentru România elaborat în cadrul iniţiativei i2010, o iniţiativă a Comisiei Europene care promovează o economie digitală deschisă şi competitivă şi subliniază rolul IT&C ca promotor al incluziunii şi creşterii calităţii vieţii.
{mosloadposition user10}