O alimentație corectă contribuie la păstrarea stării generale de sănătate, însă din lipsă de timp mulți dintre noi apelăm deseori la pregătirea unor mese rapide, formate mai ales din alimente procesate.
Și totuși, unul dintre secretele unei diete sănătoase și echilibrate constă în alegerea acestor produse alimentare bogate în nutrienții de care organismul are nevoie. Vrei să-ți schimbi stilul de viață? Începe cu adoptarea unei alimentații corespunzătoare!
Integrează în meniul tău alimente cât mai nutritive
Primul pas către echilibrul alimentar constă în integrarea alimentelor cât mai nutritive în meniul tău zilnic. Cu alte cuvinte, acest lucru înseamnă în principiu să consumi din plin alimente sănătoase, precum fructe și legume, dar și grăsimi sănătoase (ex: ouă sau nuci) și să renunți la mâncărurile bogate în colesterol, zahăr și sodiu. Totodată, pentru buna funcționare a organismului tău nu exclude nici carnea; semipreparatele din carne roșie și albă te pot salva atunci când vrei să pregătești rapid un prânz sau o cină sănătoase.
Evită să te înfometezi
Dacă ai în plan să scapi de kilogramele în plus și crezi că înfometarea este soluția, ei bine, te înșeli. Alimentația echilibrată, bazată pe alimente cât mai naturale este, de fapt, cheia unei siluete armonioase. Prin urmare, ascultă semnalul pe care ți-l dă corpul atunci când se instalează senzația de foame și creează-ți mese sănătoase și echilibrate, din punct de vedere al valorilor nutritive. De asemenea, așa cum trebuie să eviți înfometarea este nevoie și să te asiguri că nu mănânci pe fond nervos sau chiar din plictiseală.
Acordă atenție exclusivă mesei
Obișnuiești să servești masa de după-amiază la birou, în fața calculatorului? Canapeaua din living este locul tău preferat de luat cina, în timp ce privești serialul preferat? Se pare că aceste obiceiuri sunt nocive și ar trebui evitate. Motivul? Oricât de banal ar suna acest sfat, medicii nutriționiști ne recomandă să acordăm servirii meselor o atenție exclusivă și să nu mâncăm în timp ce întreprindem și alte activități. În acest mod, vei mesteca mai bine alimentele, favorizând digestia lor și nu vei consuma o cantitate mai mare de hrană decât ai nevoie de fapt.
Alege alimente de sezon
Fiecare anotimp ne oferă noi și noi oportunități în ceea ce privește alegerea meniului zilnic. Un alt sfat care te va ajuta să-ți stabilești o rutină alimentară corectă și echilibrată este să consumi cât mai multe fructe și legume de sezon. Nu doar că acestea sunt mai delicioase decât în extrasezon, dar totodată conțin mai multe substanțe nutritive.
Acestea sunt doar câteva dintre secretele unei diete echilibrate și corecte, căci lista poate fi personalizată și în funcție de ceea ce funcționează pentru fiecare dintre noi.