Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului german Eckart Hübner, vă invită miercuri, 26 ianuarie 2011, la Sala Radio, la o seară Mozart. Programul concertului programat la ora 19.00 cuprinde trei lucrări semnate W.A.Mozart şi anume Adagio şi Fugă în do minor pentru orchestră de coarde K. 546, Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn şi fagot în mi bemol major, KANH 9 şi Simfonia nr. 40 în sol minor, K. 550.
Solişti: Valerica Miron (oboi), Ion Nedelciu (clarinet), Vlad Andrei Buzdugan (corn) şi Şeban Novac (fagot) – membri ai Orchestrei de Cameră Radio.
Dirijorul Eckart Hübner şi-a început cariera muzicală ca fagotist în câteva dintre marile orchestre ale Germaniei (din 1900 în Orchestra Simfonică Radio a Germaniei de Sud-vest în Baden-Baden şi Freiburg). În acelaşi timp a fost activ ca solist sau în ansambluri de muzică de cameră, la începuturi în Cvintetul “Albert Schweitzer”, câştigător al primei ediţii a marelui concurs ARD. Ca instrumentist, Eckart Hübner are numeroase înregistrări solo – cele mai recente ca solist şi dirijor al concertelor pentru fagot şi orchestră de Anton Rosetti – care au contribuit şi ele la confirmarea statutului său, fiind considerat de ”Klassik Heute” drept unul dintre cei mai valoroşi fagotişti ai Germaniei.
Din 1979 se dedică dirijatului – a participat la cursuri de măiestrie la Pommersfelden, Germania, perioadă în care a susţinut cu succes mai multe recitaluri în diferite oraşe. A fost conducătorul mai multor proiecte ale Universităţii, printre acestea Concertul pentru vioară şi orchestră de Kurt Weil interpretat de Vivian Hagner cu Orchestra de Tineret a Festivalului Schleswig-Holstein. A lucrat şi dirijat renumite orchestre profesioniste, printre care Staatskapelle Schwerin, Deutsche Kammerakademie Neuss.
Eckart Hübner a lucrat permanent pentru dirijori ca James Conlon, Vladimir Ashkenazy şi Bernard Haitink, în calitate de director de studii la Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (EUYO).
Valerica Miron este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai Orchestrei de Cameră Radio fiind prim-oboist al acestei formaţii.
Calităţile instrumentale deosebite, tonul cald, profesionalismul au impus-o în viaţa muzicală, astfel că oboista are numeroase apariţii pe scenele de concert, repertoriul său cuprinzând creaţii concertante din cele mai diferite perioade de la T. Albinoni la Adrian Raţiu.
În cadrul Orchestrei de Cameră Radio, a realizat mii de minute de înregistrare pentru radio şi televiziune şi a făcut turnee în Grecia, Spania, Cipru, Franţa, Germania, Italia, Japonia.
Ion Nedelcu este, din 1990, solist instrumentist – şef de partidă din Orchestra de Cameră Radio şi este membru al ansamblului de muzică contemporană „Archeus”. Din 1991 este profesor asociat al Facultăţii de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.
A participat la diferite concursuri şi a primit numeroase premii şi distincţii: „Primăvara la Praga” 1981 – semifinalist, Markneukirchen 1980 şi Rotterdam 1982 – diplome de onoare, concursurile naţionale pentru interpretarea muzicii româneşti 1997, 1983, 1985. În anul 2007, ca membru al ansamblului „Archeus”, Ion Nedelciu a fost recompensat cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.
Solist instrumentist, şef de partidă al Orchestrei Naţionale Radio, cornistul Vlad Andrei Buzdugan este prezent pe podiumul deseori şi în postura de solist concertist sau membru în diferite ansambluri de muzică de cameră.
Tânărul muzician a început de timpuriu activitatea artistică fie ca membru al orchestrelor Filarmonicilor din Botoşani (1996 – 1999) şi Giurgiu (2000 – 2001), fie în calitate de colaborator al orchestrelor Filarmonicilor din Bacău, Râmnicu Vâlcea, Târgu Mureş, Craiova, Ploieşti, Târgovişte şi Braşov sau al Filarmonicii „G.Enescu“ Bucureşti. Din 2001 face parte din colectivul Orchestrei Naţionale Radio fiind unul dintre cei mai tineri şefi de partidă. Apreciatul instrumentist este din 2005 colaborator al orchestrei „Philarmonie der Nationen”, Germania, iar din 2007 colaborator permanent al Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti.
Ca solist concertist, Vlad Andrei Buzdugan, a apărut pe afişe alături de Orchestra de Cameră Radio, orchestrele Filarmonicilor „M. Jora“ Bacău, cea din Botoşani şi cea din Râmnicu Vâlcea. Tot în calitate de solist a realizat şi înregistrări pentru Fonoteca Radio România.
Solist instrumentist – şef partidă al Orchestrei de Cameră Radio, membru al ansamblului „Archeus”, fagotistul Şeban Novac este un muzician preocupat în permanenţă de activitatea sa, pe care o completează pe cât posibil şi cu cea de solist – concertist.
Ca solist-concertist, Şerban Novac a cântat cu orchestrele filarmonicilor din Cluj Napoca, Bacău, Orchestra Naţională Radio, Orchestra Radio din Chişinău, Orchestra de Cameră Radio din Bucureşti cu un repertoriu divers. Ca solist a înregistrat diferite lucrări pentru fagot la Radiodifuziunea Română, la Bayerische Rundfunk din München şi câteva CD-uri de muzică contemporană în România şi Spania.
Din anul 1994, Şerban Novac este membru al ansamblului „Archeus” în compania căruia a susţinut concerte în peste 30 de ţări din Europa şi America de Nord şi a obţinut mai multe premii, cum ar fi cel al revistei „Actualitatea muzicală” în 1996, Premiul “Soros” pentru promovarea artei contemporane în 1997, premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România în 2007.
Şerban Novac este şi membru fondator al Cvartetului de fagoturi din Bucureşti.